I vattenhålets djup.

Med hjälp av traktorpump kunde vi nästan tömma vattenhålet. Slangen räckte inte riktigt till den sista metern. Med klättersele och stege kunde Jan hissa upp diverse rester av stängselstolpar och brädor från gamla brunnslock som låg på botten. Ett lager dy på botten behöver tas ur med hink, men vi låter projektet vila lite.
 

Plog istället för spade

Här tar vi maskinerna till hjälp! Jan kör och snabbt går det, jag hade fått gräva flera veckor för att göra samma jobb. Vi vill gärna arbeta så mycket som möjligt för hand, men när man ska bryta ny mark är det oslagbart med traktor. Lite klurigt att ställa in djupet. Grässvålen är tjock, men lite harvning på detta sedan kan vi förhoppningsvis börja odla.

Att restaurera en gammal trädgård

Sommaren 2012 tjuvstartade vi lite i trädgården med att röja och ränsa ca 30m2 ingenväxt yta på innergården mellan nya och gamla huset. Området ligger skyddat och har sannolikt inrymt en köksträdgård. Vi hittade flera kotänder som vittnar om att man gödslat.
 
Vi valde att inte marktäcka den nyrensade ytan och nu har vi fått upp lite smått och gott som kan tas hand om. Förgätmigej, nunneört, violer, stinknäva, prästkrage och diverse lökar.

Grävning pågår!

 
Grävning pågår på flera håll och kommer sannolikt att pågå i obegränsad tid framöver...
Efter ännu några punkteringar och fastkörningar på gårdsplan finns ju inget annat än att ta tag i detta jobb på lite större allvar. Sedan är här ju ett stort behov av dikesgrävning när man vill ha lite omväxling i jobbet. /Lisa

Förodling i sädesförrådet

Nu är bråda dagar! Att packa ur bilen fick vänta. Det första jag gjorde var att inreda ett förodlingsrum i sädesförrådet. Vi är lite sena, men våren är ju också lite sen. I första skedet planterade jag tomater, paprika, basilika, rödkål, selleri, broccoli, purjo och tagetes, samt satte potatisen på groddning. Om några veckor startar vi förodlingen av squash, gurkväxter och majs. Det var Jans goda idé att klä väggen mitt emot fönstren med vita skivor för att få extra ljus. Ljus är viktigt! /Lisa


Nygrävd jord :)

    
Kunde inte låta bli att gräva landen i Skeby en sista gång. I morgon går flytten till Rubensgården och spaden tar jag med... /Lisa

Fynd i helgen och besök på andra sidan havet.

I helgen har vi ägnat oss åt att hämta diverse fynd. Vad sägs om några trädgårdsredskap, en harv, traktorkärra, hyvelbänk och verktyg för fyrahundra? Visst, bränslet kostar men tyckte ändå det var värt en tur till Mariestad och tillbaka. Harven var parkerad med pinnarna nere och satt hårt fasttjälad. Efter många timmars baxande, bändande och spettande var allt på flaket. Några saker från Lisa och snart åkte jag hem för att åter köra fast på gårdsplan. En tung lastbil är just tung och sjunker ner tills något tar emot. Meter för meter fick jag gräva undan men lastbilen gled farligt nära gamla huset. Tillräckligt för att göra ett märke på takbrädan. Jag tryckte bakaxeln utåt med hjälp av domkraft, träbjälkar och en avsågad telefonstolpe. Nu ser gårdsplanen nyplöjd ut. En påminnelse om behovet av att få bort grässvålen. En sak i taget.
 
Då jag råkade ta fel båt och hamna i Litauen istället fick jag köra långt för att komma till kunden i Estland. På vägen dit stannade jag förbi Bauhof och rekognoserade. Min tanke var att man kanske fortfarande kan tänka sig att jobba manuellt i Estland och att utbudet på handredskap var bättre. Så var fallet. Nu har jag med mig en gåva hem från det fjärran landet i Öst. Mer kan jag ju inte avslöja.
/Jan

Rensning av ladan.

Inte så mycket kvar av det gamla fina trägolvet i ladan. Efter ytterligare en snabb arkeologisk utgrävning har jag funnit att det är lera under golvet. På denna har man lagt sten och på detta ett bjälklag. Sedan hittades två generationer brädgolv som i princip var helt nedbrutet. Påminde om dåligt brunnet träkol fast väldigt mjukt. De brädor som kom upp hela var ca 10- 12 tum breda!
 
Det här är vad markfukt kan ställa till med. Ett hantverk har gått förlorat på några decennier. Halmen och höet har inte tillåtit tillräcklig ventilation och den dränering som fanns har blivit humifierad. Vi kommer med största sannolikhet ersätta detta golv med byggavfall (cementrester och tegelkross), singel och gångar av marksten för att få mer plats till vagnar och redskap.
/Jan

Byggställning upp! Skorsten ner!

 
Virket vi hämtade från Lisas torp passade bra till att bygga ställning. Lite skramligt till en början men med tillräckligt många kryss blir vad som helst tryggt! Skafferitaket var väldigt svampigt och är i stort behov av totalrenovering. Vi förstärkte detta för att det ska hålla att gå på. Taken väderskyddades med korroplast som jag samlat på mig. På detta skruvades två stegar som vi hittade i vagnslidret. Nu har vi en stabil och bra arbetsplats när skorstenen ska attackeras! Framför fönstren fäste vi galvade nät för att skydda dem mot olyckor. Vi byggde sedan en ränna med halm längst ner för att försiktigt skicka ner takteglet. Tyvärr var inte jag riktigt med utan lastade i min takt fastän jag såg att Lisa hade fullt upp. Resultatet blev en spektakulär krasch och en spräckt panna. Takpanna alltså. Nu börjar solen värma och en stund var det nästan varmt att jobba.
/Jan

Påskfirare på besök!

Irja och Alpo kom på snabbt besök och bjöd på traditionsenlig påskmemma. Lisa och Sacha är nu certifierade memmaätare. Sacha var till en början väldigt reserverad men kom till slut och strök sig mot hussfar och hussmor. Efter att ha visat runt på gården åkte besökarna hem. Irja uttryckte ett behov och erbjöd att utföra en månads städning. Sacha klättrade upp längs fasaden in i ett hål under taksprånget på gamla huset. En räddningsaktion var därför ett faktum. Efter att ha åkt plankhiss var hon åter på marken. Husses händer duger inte att kliva ner på.

Vi hämtar växthus efter tips från Klas.

   
Denna soliga påsklördag hade vi fullspäckat schema med att hämta diverser saker. Mest nöjda var vi med vårt fönsterkap: 89 antikfönster för 28 sekiner styck inklusive bränsle. Dessutom fick vi trädgårdsredskap på köpet. I batchen ingick även fyra isolerglas som kan användas till diverse solenergiexperiment. Sen åkte vi vidare för att montera ner ett växthus om 22.5 kvadratmeter. Ett bra klimattilskott till vår hushållsodling. Vi köpte även en kopparkittel, bänkar och tre vackra zinkbaljor inklusive jord. Till vår stora besvikelse fick vi pga ett missförstånd inte de 180 markstenar som utlovats på nästa ställe. Detta kompenserades genom en snabb titt på Blocket så att vi istället fick med oss fyra enkubikstankar. Flaket fullt!

Inspektion av östra vattenhålet.

 
 

Vattenhålet var i stort sett otillgängligt för alla törstiga. Först var vi tvungna att med stora tänger avlägsna ett taggtrådsstängsel för att överhuvudtaget komma intill nästa hinder. Ett uppochnedvänt lastbilsflak som säkert vägde flera ton! Men inget stoppar väl oss toffelhjältar. Med traktorns hjälp släpades detta lätt iväg och sedan var det bara att med spett hugga hål i isen för att komma åt det åtråvärda vattnet. En behaglig doft av svavelväte pös upp genom hålen. Efter att ha hinkat ur över en halv kubikmeter vatten och nivån bara hade sjunkit ca tre cm beslöt vi oss för att köpa en traktordriven pump. Väntar på leverans...


RSS 2.0