En liten årskrönika 2013.

Jordkällaren, jordkällaren, jordkällaren!  (G)jorde vi något annat än jordkällare detta år? Vi fick fundera en stund innan vi kom på alla andra saker skett under året. I bildarkivet ser man de hemvanda förändringar som skett. Djungel har förvandlats till.. nåja något som ser ut som savann kanske och vi har i alla fall ett uppvärmt rum på gården att tillbringa vintern i. Vi summerar året med gamla och nya bilder.

Gott nytt år önskar Sacha, Lisa och Jan!

Jul och nyårspyssel på gården. (Regnvattentankar).

Den milda vintern möjliggör att vi kan jobba med byggprojekt. Vad passar bättre än att säkra vattenförsörjningen inför vårens odlingar? Vi planerar att förse ett hörn av vår stora lada med hängrännor. För att utnyttja dessa till max bygger vi en ställning för tre vattentankar á 1000 liter. Deras höga placering gör sedan att vi kan vattna med självtryck.


Tidigt, tidigt dan före dan före dan före dopparedan spände vi för traktorn med vår bästa vagn, hällde i en hink bensin för att köra nästgårds och hämta telefonstolpar. Efter att ha synat stolplagret valde vi ut tre stycken som såg ok ut. Nästa steg blev att borra hål ner till berget för att få ett bra fundament. Två stolpar vägdes noggrant in och Lisa kunde börja hållfasthetsprova vår konstruktion. Tredje stolpen på plats och det var dax att börja modifiera tankarna.


För att få täta kopplingar valde vi att forma plasten till en krage. Tankarna är tillverkade av HDPE- plast som är svår att limma och har en formningstemperatur kring 150 grader. Vi värmde med varmluftspistoler. Till arbetet gjordes även två formar av vanlig spånskiva. Viktigt är att alla skarpa kanter tas bort och att plasten får plats i formen. Annars finns det risk att man istället klipper ett hål. Efter att ha värmt plasten så att den övergick från att vara genomskinlig till att vara genomsynlig kunde vi trycka ihop formen. Sedan var det bråttom att få i ett rör och låta det sitta kvar. Plasten krymper när den svalnar. Utanpå satte vi övergångskopplingar av gummi så att det blev helt tätt. På sista bilden syns äntligen det färdiga resultatet.

Retro på riktigt.

Bakelit, keramik, pertinax, nitad mässing och blymantlade järnledningar. En del har vi tyvärr fått kassera men merparten av armaturerna är i brukbart skick. LED-lampor och låg förbrukning lär ge dem ett långt liv efter detta. Vi har påbörjat arbetet med att byta ut vårt spröda elsystem mot nyare plast. På en del ställen gick det krypström och anläggningen hade helt enkelt gjort sitt.

Bumling borta.

Många bilar hade fått ett märke i underredet och stenen ställde även till snöröjningen. Nu skulle den bort! Efter att ha spettat och brutit i två timmar kunde vi slänga en snökedja runt bumlingen. Första försöket misslyckades men på andra flög den upp ur hålet. En traktor är en väldigt stark maskin gjord av järn och lite gummi. Hålet tog en stund att fylla. (Står man på knä när bilden tas blir det allt mer spektakulärt).
Varning: Om kedjor går sönder kan det flyga projektiler!

I Grefvens tid!



På Brahehälla finns en ruin från ett jaktslott som tillhört Brahe. Som alltid ligger hans egendomar på väl valda ställen med magnifik utsikt. På vägen dit såg vi kronhjort i mängder. (Det blir så mycket lättare när de är i ett hägn). Lisa riskerade livet för att ge perspektiv till bild två. Vi började trivas riktigt bra men nej, vi har nog med byggnadsvård att ta oss an. Ruinen får stå kvar på nuvarande ägare. Bildtexten borde gå att läsa om man klickar på den. Platsen finns inte så långt från oss.
 
I helgen har vi haft töväder. Äntligen fick rörmokaren besikta urintankarna som redan rest sig en aning. Vi har varit medvetna om risken och tiden får utvisa om det var tjälen eller grundvattnet som tryckte upp dem. Vi fick i alla fall på markisolering till sist.
/Jan

En liten släng av vinter.

Vi har inte bloggat på ett tag för att min bil, strömförsörjning, kontor och således vår kontakt med Internet varit i Estland. Nu sitter jag på Bromma flygplats för att ge er lite vinterbilder från förra helgen:


Plötsligt när jag kom hem var gården i en omfamnande vinterskrud. Alla krabater kan inte längre smyga med sin närvaro och så gott som allt arbete utomhus stannar av. Ett tillfälle för en härlig skidtur i omgivningarna. Frosten ligger tjock på alla fönster och utediskbänken blir svåranvänd. För jordkällaren blir det första vintern på väldigt många år då den åter är fylld av mat som den förmår hålla frostfri. Gården har vaknat. Sakta men säkert. Nu sover den en smula tills våren kommer.
/Jan

Vardagsliv.

Att kvällarna kommer tidigare märks i vårt hus utan el. Stearinljus och batterilampor kommer man dock långt med. På nedervåningen där saknar uppvärming gäller det att klä sig varmt. På morgonen får man knacka hål på isen i regnvattentunnan för att kunna diska. Än är det skönt att förbereda mat ute i solen som värmer en gnutta. Lite matnyttigt finns kvar i vår trädgård som purjo, mangold och rödkål. Det mesta hämtar dock vi i jordkällaren som nu är nere på stabila sex grader. Kosten har under väldigt lång tid bestått av olika varianter på pumpa men den säsongen går mot sitt slut och de stora frukterna kollapsar en efter en.

Förberedelser inför vintern.


Nu har vi rustat Minin med snökedjor, bakvikt och nysmord samt justerad snöplog. Återstår att få dit glidtallrikar på plogen. Kanske hinns tillverkning av dessa med under veckan. Vi har även grävt undan gräs runt och mellan husen för att eliminera halkrisken. En decimeter under gräset återfinns rester av gamla grusgångar. Vi har redan haft snö på marken. Får se hur resten av vintern blir.
 

Gallring bland syrenerna blir häst.


För att förbättra framkomligheten in på gården bestämde vi oss för att gallra bland syrenerna. Nu slipper vi repor på bilarna och kanske är det hårt nog för lastbilen. För att kunna såga upp veden byggde vi en såghäst av stammarna.
Lisa provred i cowboy stil medan Jan valde en lite striktare dressyrstil. Sachas jaktmarker har förändrats en aning och plötsligt kom hon inte lika högt som förut.

Årets julmarknad

 
Vi fick idén i somras att man kanske kunde torka hela solrosor och sälja som dekorativ fågelmat. Dessvärre gick inte torkningen riktigt lika bra som förväntat. Solrosorna var dels mögelangripna och hade dels blivit halvt uppätna av våra egna fåglar. OK, ni får behålla dem! Jag hängde upp i våra egna träd till småfåglarnas stora belåtenhet.
 
Men någonting måste vi ju ha till julmarknaden. Det blev små talg-gummor och talg-gubbar, tillverkade av emballage spånskivor från Jan´s jobb. Försäljningen gick bra. Av ca 20 gubbar och gummor såldes 15 st, 2 st lämnades till lotteriet (avgiften för julmarknaden). Sedan kunde jag inte låta bli att ge bort en till den fantastiska dragspelaren som underhöll mig på den fem timmar långa marknaden och spelade flera önskelåtar. Nästa år hoppas vi på att kunna sälja något från våra odlingar. Kanske att det blir julkärvar. /Lisa

RSS 2.0