Getkurs i Gamlevik

Måndagen den 25/3 höll Länsstyrelsen en baskurs i gethållning som jag deltog på. Kursen av över alla förväntningar. En hel dags intressanta föreläsningar toppades med ett besök på gårdsmejeriet i Löt. Där bodde hela 105 getter och de hade namn på alla! Getter är säregna djur och varje individ har sina speciella egenskaper så det går faktiskt att skilja på dem. Riktigt så många kommer vi nog inte att ha plats för på Rubensgården, men jag hoppas att vi får möjlighet till några i framtiden. De älskar att ha lite sten att klättra på och betar hellre på naturmarker än på gammal vall, så våra marker känns näst intill perfekta för getter. Sist på kursen blev jag bjuden på våfflor med vispad getgrädde :) mums filibabba! /Lisa

Vi flyttar virke!

Helgens alla ljusa timmar utnyttjades för att flytta allt virke som Lisa förvärvat av en hamster vid namn Reinold. På lördagen stuvades lastbilen till sista kvadratcentimetern och på söndagen var det uppackning på gården. Puh, men vi hann precis innan mörkret la sig. /Lisa

Lisa´s nedräkning har börjat...

Nu är det bara två månader kvar för mig på jobbet i Lidköping. Det känns lite pirrigt att ta steget, men lugnt ändå med Jan vid min sida. Några kommentarer jag fick efter att mina kollegor fått veta var "eftersom att det är du är jag inte så överraskad", "hade gärna gjort det samma, men är alldeles för materialistisk" och helt enkelt "Kör hårt!"
Yes! Nu är det bara att köra så kommer nog resten att fixa sig med tiden. /Lisa

I väntans tider.


Sacha, Lisa och Jan börjar bli rastlösa. Nu får det snart bli vår. Katten har börjat utvekla psykotiska beteenden och verkar genom vansyn se möss som inte finns. Våghalsigt riskerar vi våra kroppsdelar då hon ska aktiveras. En galen katt blir man lite rädd för.

Grovplanering av trädgården och odlingarna.


Idag har vi pysslat med att få till en trädgårdsplan i datorn. I verkligheten kommer detta innebära stora insatser med spaden. Får se hur mycket vi hinner i sommar. Vi vill ju gärna starta allt på en gång. I denna plan ingår bland annat en lund för bin, hönsgård, bärodling, köksträdgård, odlingsland, hamlingsträd och växthus samt betes/ slåttermark. All mark är inte planerad och saker lär ändra sig med tiden.
 
I öster är marken delvis vattensjuk och karaktäriseras av stora tuvor och stenar. Här har vi vårt traktorgarage och en vattenkälla, som behöver bli mer tillgänglig.

Centralt i trädgården finns vår blivande köksträdgård, jordkällare och en del fruktträd. Vi kan gärna tänka oss fler fruktträd i framtiden. Absolut gråpäron även om det tar lång tid innan detta bär frukt.

Utmed den södra tomtgränsen finns igenväxt åkermark som vi gärna vill utnyttja för grönsaksodling. Vi tänker oss också att anlägga våra växthus här. En idé som känns inspirerande är att bygga ett växthus integrerat med berget för att få värmen/kylan från detta att moderera klimatet i växthuset.
 
Tanken med dikesbågarna i väster är att plantera växter som kompletterar trädgårdens blomningsperioder för att gynna bin och pollinerare under hela säsongen. Marken runt omkring kan senare på året användas som betesmark och träden till hamling. Bågarna skapar väderskydd och kan därigenom höja växtzonen.
 
I norr finns gammal vall, som eventuellt går att använda till odling av potatis och rotfrukter. Vi har också ett skogsbevuxet berg, med mycket vildhallon och smultron på sommaren.
 
 

Vi hittar en stickmaskin på Lisas vind.

Knittax M2. Ett litet mekaniskt underverk.
 
Maskinen var rostig, full med damm och stinksländor. Vi pillade isär allt och metalldelarna placerades i citronsyrabad för att lösa upp järnoxiden. Allt torkades, borstades och rengjordes grundligt för att få bort så mycket friktion som möjligt ur mekaniken.
 
Timmarna gick, men till sist fick vi provkört maskinen. Får se om det blir något stickat på den i framtiden.
Vi tror att modellen har funnits på femtiotalet. Någon som vet hur gammal den kan vara?
/Lisa och Jan

RSS 2.0