Äntligen regn!

Bråttom, bråttom åskan gå. Taket måste läggas på. Det blev en paus i arbetet med jordkällaren med förmån för odlingarna. Våra vattentunnor har varit tomma i några dagar. Vi fick en liten förvarning och kutade till jordkällaren med takstolar och plast. Förhoppningsvis kommer mer regn i kväll.

Jordkällaren får nytt valv.



Nu återstår bara några få stenar på grundmurens hörn. Vi har gjutit de sista stabiliserande lecablocken och fyllt väggarna med lecasten. På grund av att ett murat valv skulle bli allt för tungt på innermuren har vi beslutat att göra innertaket av polyesterplast.
 
Oavsett materialval behövs formar. Ska man plasta måste formen vara tillverkad med precision för att det inte ska rinna igenom. Dessutom ska allt vara skruvat så man kan nå skruvarna. Det gäller att tänka till. Allt ska ju rivas inifrån! För att nå ända in på valvbågens mitt har vi spänt fast takbjälken med spännband och spett nerslagna djupt i backen. Sen kan vi lugnt klättra på stegen. När man plastar måste temperaturen vara mellan 18-20 grader annars härdar det för fort. Vi lägger i tre lager för att få en bra styrka. Vädret har begränsat oss till att jobba sena kvällar och in i natten och vi ligger efter med resten av bygget. Nu börjar vi bli ordentligt slitna då ingen av oss är kvällsmänniskor.
 
Nästa steg blir att bygga ett tak över valvet. Allt Norrlandssågat material ligger och väntar i ladan. Vindskivorna är 250mm breda och vi ser fram mot att se dem på plats. Tyvärr finns inte riktigt tätvuxet att frambringa. Vi har sågat fem kompletta takstolar och behöver två till. När man ska längssåga är det bra att ta fram snabbsvansen som har bra avverkning. (Bilden i mitten).

En liten, liten solpanel...

För att underhållsladda vårt batteri har vi satt en solpanel på gamla huset. Den har tidigare använts för att ladda telefonen under cykelresor. Det är en viss skillnad mellan 1Ah och 100Ah så vi får se vad den förmår.

Jordkällaren helt riktad runt om.



Efter att ha brutit med järnstänger, domkraft, spett och kofot är jordkällaren såpass rak att vi beslutat oss för att börja fixera stenarna. I de stora hålrummen har vi platsgjutit lecabruk. Recept för att göra egen leca:
1 del cement.
1 del sand.
Lagom mycket vatten så att det blir geggigt. Sen kan man vända in så mycket leca att bruket mest fungerar som bindemedel. Vill man ha bättre tryckhållfasthet kan man blanda i lite mindre leca. Nu kanske det finns mer avancerade recept men detta fungerade bra för oss då våra gjutningar är mer utfyllnad än bärande. Observera våra funktionella flexibla formar som består av plastsäckar och en gammal madrass. Följer stenarnas form fint.
 
Efter att ha tätat väggarna hällde vi i och packade sand. Den stöttes in under och mellan alla stenar. På södersidan har vi fyllt resten av väggarna med lecakulor för att förbättra isolervärdet. Nu återstår att foga mellan alla stenar och att lägga bruk mellan några så att de ligger där de ska. Vi vill ju att det ska hålla i hundra år!

Ibland måste man vattna.


Under tisdagen kom 5mm regn, men för optimal tillväxt krävs 30mm. Vi fick tillfälle att prova vår nyfyndade handpump med gott resultat. Sol i kombination med fyllda regnvattentankar (två kubik) gör att vi börjar se fram emot skördetider. Vi bor i odlingszon 4-5 och måste dock ha lite tålamod med våra bönor. Årets odlingsexperiment i form av bovete har tagit sig fint. Potatis, kål och squash har vi börjat äta av. I skogen hittar vi just nu rikligt med svamp och blåbär.

Loppisfynd i Skåne.


Nu är vår loppisabstinens stillad för stunden. I Skånelandets Loppismecka Brösarp är utbudet utspritt på en fotbollsplan. Det gäller att lägga första bud på sina mest åtråvärda fynd och att stanna där. Sen klockan 11 bryter tumultet lös och budgivningen kan starta utan att man är på plats. Helgens fynd:

100SEK: Två motionscyklar (blivande kraftkällor för diverse energibehov).
80SEK: Motorgräsklippare som är i behov av viss sjukvård men den går!
50SEK: En flitigt använd högkvalitativ skottkärra i bruksskick, en sjukt snygg fotogenvärmare från Belgiska Well Straler. Provkörd! Gigantisk brudkista från 1826.
(Nu börjar bilen bli full)...
30SEK: Två vattenkannor, 10l
20SEK: Handdriven pump med bevattningsslang, Origo heatpal (spritvärmare), hydraulisk domkraft.
10SEK: Spiskrok, emaljerad skål, ullfilt.
5SEK: 10 stearinljus med julmotiv.


Jordkällarens ena gavel riktad.

Efter att ha underminerat ena sidoväggen lyckades vi dra rätt den med hjälp av järnstänger och fyratons spännband. För att stabilisera murar vi stödväggar på sidorna som grävts lika djupt som jordkällarens ursprungliga fundament. En viss frostsprängning har gjort att väggarna flyttats ut en halv decimeter. Vi har inte resurser till att ordna till detta utan fokus har legat på att stabilisera murarna. I jordkällaren har vi byggt en stabil ställning för att hålla emot ifall någon sten rör sig oönskat mycket. Lastbilen är bra att ha för att hämta sand, grus och virke. Takbjälken i bild är nästan sju meter lång och ganska tung!

RSS 2.0