Strandfynd.

Idag har vi varit på promenad från Råbäcks hamn till Trolmen och tillbaka. Vägen hem var något tyngre när vi släpade hem vårt fynd. Som självhushållare kan man året runt vara ute för att botanisera i naturens skafferi. Idag gick vi på plockrunda längs Vänern och hittade en fin IBC- tank i skruvisen. Ett hål, men med det uppåt borde tanken kunna funka. Botten upp! Vi lyckades skjuta den längs isen. Sedan knöt vi med hjälp av nyckelringsband fast en käpp och bar den mellan oss uppför den branta vägen till bilen.
 
Tanken dubblade även som fikabord!
 

Inspektion av rötskadan på drängstugan.

 
Kändes som att jag måste göra något åt den allvarligaste rötskadan på gamla huset. Fönstret har saknat glas och under många år har vatten trängt in i stockvarven under. Någon typ av substans fanns kvar i någon stock men på sikt får vi nog riva allt nedanför fönstret.

En del spikar satt hårt i väggen men de flesta kunde man dra bort för hand. Med kofoten grävde jag bort ruttet trä ända in till lerputsen på innerväggen.
En tillfällig lagning tills vi tar oss an huset. Det får sova så länge. Efter jag tog bilden sattes även en masonit över fönstret.
/Jan
 
 
 

Äppleträden behöver en ordentlig frisering...


Vi tyckte alla tre att det var kul att klättra i trän. Sacha klättrade högst och har börjat bli riktigt bra på att även ta sig neråt. Lisa gjorde det mesta av jobbet i kronan medan Jan var mer markburen. Strategin är att inte gå för hårt på träden. Ungefär 30% av den oönskade grenmassan tas bort per år för att få en bra återhämtning. Granarna närmast beskars ordentligt för att släppa in ljus och luft till kronan.

Pyrotekniska försök i traktorgaraget.


Knepigt värre att växla från stadsgas till gasol på denna spis. Hur man än ställer in regulatorn brinner den gult. Nästa steg blir att svarva ner dysorna. En anledning att köpa svarv? NEJ! Säger Lisa. :(
/Jan

Första möblerna i drängstugan.Nu har vi möblerat med både skåp och byrå i gamla huset. Båda vackert ådringsmålade. Ett våffeljärn hittade vi också som passade perfekt i järnspisen. Synd bara att spisen är i väldigt dåligt skick och att huset saknar skorsten. I sinom tid ska någon mer än mössen kunna bo även här, Sasha har redan utsett det här huset med sina skrymslen och vrår till sitt favorithus.

Knittax nu i bruk!


Nu går vår Knittax M2 som tåget till Lisas stora förtjusning. Man ska börja smått så varför inte med en barnkofta efter mormors gamla mönster ur boken "Vi syr. Vi stickar. Vi virkar" (Aktiv hushållning 1950).

RSS 2.0