Skopa på gång!

Jag lär mig för stunden att pinnsvetsa vilket är väldigt annorlunda mot MIG/ MAG som jag är van vid. Efter värdefulla tips från Juha ska det kanske gå bättre nästa gång. Minin driver elverket för svetsning med 3.2: or utan problem men den går lite på knäna med varvtalsregleringen vid svetsning med 4: or. Materialet till skopan är till största delen ett kontainerfynd (fråga först). Botten och sidorna har jag fått hjälp med att vattenskära från sexmillimetersplåt som skulle skrotas på jobbet. Skopan ska få tippfunktion och har tyngdpunkten långt fram så att Minin ska orka lyfta.
/Jan

Årets sista inlägg om jordkällaren?

Nu är torvtak och vattbrädor på plats. Visst blev det fint? Några detaljer återstår dock. Vi ska fylla på med mer jord runt väggarna åt norr och öster samt sätta dit bottnar mellan vindskivorna och stenmuren. Ventiler ska in i dörrarna. Källaren är rustad för vintern och vi får se vad mer som hinns med i år.

Höstplöjning och kultivering.


Årets odlingsland börjar bli riktigt luckert från att ha varit stenhårt i våras. Vi hoppas kunna göra ordning det för odling nu i höst och på så sätt få mer tid till det nya landet vilket lär behövas. Det domineras av nässlor och tistlar. Vi förberede plöjningen genom att först kultivera med 31: an. Det gick väldigt tungt och upp kom stora nystan av rötter. Sedan plöjde Jan med Minin, som visade sig fungera bra, och Lisa kultiverade årets odlingsland.

Nu är det eld i våran spis!

Nu när det är fullmåne blir natten kall. Då är det skönt att i alla fall kunna värma ett rum. Nu ska vi ha myskväll och titta på film.
 
 

Traktorn får nya lyftarmar.


Vissa drivna redskap var svåra att få plats med på Minin. Därför fick jag på traktorskroten loss ett par längre lyftarmar från en David Brown. Jag provar med ett enkelt upplägg med kedjor. Till de tyngre uppdragen har originalen sparats. Annars blir nog traktorn lätt på framhjulen. Vid första testet rann all olja ur trepunktslyften. Har inte hunnit ta reda på hur omfattande haveriet blev men troligen har föregående ägare tagit bort ändlägesstoppet så att kolvpackningen har hoppat ur. Tyvärr lät det inte så bra när det hände. Ska utreda närmare vid nästa ledighet.
/Jan
 
 
 
 

Vi renoverar kaminen.


Nu har vi fått kaminen på plats. Vi gjorde en extra krok på rören för att få ner rökgastemperaturen före skorstenen. Extra värme i rummet blir det också. Det gamla eldfasta teglet var helt i smulor och behövde bytas ut. Vi använde skivor av vermikulit. Det är mycket poröst och smular lätt sönder. Med hjälp av Berts gamla bänksåg (stort tack för denna!) får man ett bra stöd och geringarna blir exakta. På tisdag kommer sotaren. Sen ser vi fram mot att kunna provelda. Det börjar bli lite rått om kvällarna och snart kommer vintern.
 
PS: Till höger om kaminen i bild river vi en garderob så att hela skorstenen blir synlig. Rester av gammal schablonmålning syns på den äldre delen och får vara kvar för att skvallra om svunna tider.

Sacha på katthyllan.


Eftersom våra förra havtornssticklingar inte klarade vintern gör vi ett nytt försök med små plantor från Malmö. Sacha följde med söderut. Det blev ett kärt återseende med Jolin, men det tog inte lång tid innan hon tröttnat på huset, att inte få vara ute, att hunden skäller så man får ont i öronen och att hunden stjäl maten... På den långa vägen hem var hon plötsligt försvunnen. Vi letade överallt i bilen och på parkeringen. Inte tänkte vi på att bilen har en katthylla! När färden fortsatte blev katten en aning orolig och jamade. Det visade sig att hon behövde kissa och husses knä var ju en bra plats för detta. Sen gick hon tillbaka till matte för där är det ju torrt och skönt.

RSS 2.0