Sista steget på taket.

I veckan har vi haft besök av plåtslagaren och i helgen har vi monterat takstegen. Längst ner knåpade vi ihop ett glidskydd i kallsmide. Nu återstår bara att få det hela besiktat och godkänt.

Tröskan aktiverad.



Äntligen har vi haft tillräckligt mycket uppehåll från regnen för att kunna tröska vår havre. Dragtröskan är en Aktiv typ M. Vi vet inte när den senast användes. Efter att ha gett den ordentlig översyn kunde vi börja känna på mekaniken. En del saker var fastrostade men i det stora hela fungerade den förvånadsvärt bra. Många tröskor brinner årligen i Sverige. Det är därför viktigt att köra dem på fullvarv i en halvtimma för att sedan kontrollera om det är varmgång i något lager. Till sist fick vi dit mattan som visade sig vara i brukbart skick och havren kunde skördas. Vi återställde vårt sädesmagasin som saknade en vägg. Nu ligger säden på tork.

Samla mammas manna.


Samlandets tid är inne. Årets bärsäsong i trädgården var inte så bra. Vi fyller hinkar, burkar och korgar med råvaror från skogens skafferi. I sista stund kammade vi hem fjorton liter blåbär som kokades till sylt. Lingonen är tidiga i år. Vi har redan plockat tjugo liter. Idag tog vi en promenad med svampkorgarna. Gratis är gott men kräver en del arbete.
 
 
 
 

Pust nu är det finputsat.

Nu har vi åter haft besök av muraren som färdigställde det pågående arbetet med våra eldstäder i nya huset. Massaugnen och väggarna i stora rummet har fått finputs. I köket putsades köksnischen och spisen samt bakugnsluckan kom på plats. Fortfarande hänger sommarvärmen kvar i huset men vi ser fram emot att massaugnen har torkat så att vi kan elda lagom till hösten. Idag var Jans första dag med långkalsonger redan i augusti. Äntligen!

Resultatet av en mäktig sommar.



Under tiden som vi arbetat för fullt med att lägga om tak och dränera runt huset har våra odlingar lite fått sköta om sig själva. Vatten har vi förståss tillfört och så här i efterhand kan vi konstatera att vår regnvattensanläggning räckte precis på håret. Ogräsrensingen har det varit lite si och så med, men efter en rehjäl genomrensing gick det åter att se våra grödor och jag kunde ta några fina bilder. Efter ytterligare lite arbete bar det av till grand finale: Torget i Ödeshög! Samtidigt har vi fått några välbehövda regn och tomaterna i växthuset har börjat skifta i röda nyanser. /Lisa

Några Finska pärlor.

Jobbet gjorde det möjligt att bo hos min morbror i en vecka. Vi hann med att besöka stugan där min mor tillbringade sina första fyra månader. (bild 1). På helgen fick vi tid att studera karelsk byggnadskonst. Observera att man satt en stock som kombinerat snörasskydd och hängränna. Husen är rikligt utförda i snickerier och dekormålningar. På bild tre syns en knuttyp som är vanlig i mellersta Finland. Vi hann även med att frossa i Karelska piroger och bastubad med en simtur i sjön. /Jan

Nu har vi torrt om fötterna!


Jan (och vårt kontor) har varit på jobb i Finland. Därför bloggar vi detta inlägg lite i efterhand. Så här gjorde vi klart dräneringen.

Dikena runt huset som var ca 50cm djupa kläddes in med markduk så att den låg med minst 30cm överlapp. Vi skulle få ner det nya avloppet, två dagvattenbrunnar och dränering. Eftersom sträckan blir ganska lång på den ena dräneringsslingan satte vi en extra spolbrunn på husets baksida. Dagvatten och dränering går ner i sandfång innan inkoppling på det gamla avloppet. Efter att ha kopplat ihop rören hälldes lite singel i och rörens lutning justerades. Mer singel hälldes i. Ett och ett halvt lastbilslass gick det åt.

På framsidan lutar marken mot huset. I det värst drabbade hörnet har vi gjutit en platta för att leda vattnet ut och bort från huset. Ena spolbrunnen gjöts också fast i plattan. På resterande delen av framsidan sänktes gräsmattan som mest tre decimeter. Nu har vi tagit första steget för att rädda husets grund. Vi vet att det finns en hel del syll som är i behov av översyn och att vi troligen har en mullbänksgrund där delar av golvet är i mycket dåligt skick. Nästa sommars stora projekt?

RSS 2.0