Dränering är också renovering?

 
Efter att ha säkrat taket kändes det naturligt att ta itu med grunden på nya huset. Under en svettig vecka har vi nu så gott som avslutat grävningen som bjöd på många överraskningar. Lite finjustering återstår för att få till rätt lutning. När vi ändå gräver passar vi på att förbereda vatten och avlopp. Vattenledningen skulle flyttas från gamla köket till tillbyggnaden. I samband med detta hittades en gammal avloppsledning. Perfekt! Den kan vi leda bort dagvattnet i. Efter att ha grävt sex hål i trädgården hittades till sist brunnen (bild 3). Från denna har vi rensat ett dike med en hyrd minigrävare. Runt huset grävde vi för hand förutom den största stenen (bild 2).
 
Vi hittade en hel hink med keramik, glas, hästbett, spik och diverse skrot men det finaste fyndet var en ring som någon tappat? Fortsättning följer...
 

Älgskydd och nya fruktträd.

Alla våra träd verkar vara ungefär jämngamla. Egentligen ska man plantera om träd på hösten men nu kan man få dem för ett bättre pris. Vi chansade och köpte ett vardera av gråpäron och sötkörsbär. Förutom att ge dom ett gediget skydd mot älg vattnar vi nu rejält varje dag och hoppas att de ska överleva. Stöden byggdes av fyra reglar som slogs ner i marken och stabiliserades med tvärbrädor. Utanpå detta spändes hönsnät. Träet är återbrukat emballagevirke. Stamskydden är några bitar överbliven platonmatta.

Den Östgötska rivieran.

Idag har vi gått en promenad längs stigen mellan Öninge och Hästholmen. Det blev en dryg mil i gassande sol längs vår närmaste västkust. Färden bjuder på sädesåkrar, golfbanor, berg, skog, strand och ängsmark. I Hästholmen är det utsikt mot Omberg och Ellen Keys strand. För en gångs skull var Vättern badbar. På vägen tillbaka kunde vi njuta av hallon, körsbär, åkerbär och smultron. Ibland behöver man en paus i byggandet.

Inte bara getingar...

En söt liten krabat fick plötsligt se dagens ljus. Medan Lisa hämtade saker för att kunna flytta den kom Sacha upp på taket för att undersöka de nya jaktmarkerna. Innan katten kom upp var musen ganska loj. Nu var det däremot stirrande ögon och full fokus på det annalkande rovdjuret. Medan Jan slängde skräp på och väste åt katten kröp fladdermusen i säkerhet. Nu återstår bara lite detaljer på taket. En plåtslagare ska anlitas för arbetet runt skorstenen och takstege ska upp.

Nockpannor på.

 

Takrenoveringen fortlöper och nu är vi på andra sidan av huset. I de här trakterna var det förr ganska vanligt att inte sätta nockpannor på taket. Istället sattes pannorna högre på ena sidan och murades fast i pannorna på andra sidan taket. Med tiden vittrar detta sönder och våra pannor hängde på trekvart. Vi bestämde oss för att sätta dit nockpannor istället. För att kunna göra detta måste vi flytta ner all läkt. Vi sätter masonit även på denna sida. Den översta raden pannor är fastspikad. Vi använder kraftavbitare för att klippa av spiken utan att skada pannorna. På den här sidan återvinner vi den gamla läkten som är helt ok.
 
Innan jobbet kunde påbörjas fick vi flytta vår egenhändigt byggda byggställning (gör egen ställning på egen risk)! Den är egentligen underdimensionerad men med många krysstag känns den trygg ändå.

Takläggning mellan skurarna.

 
Just nu lägger vi om taket på nya huset. Arbetet är väderberoende och när vi väl sätter igång måste vi fortsätta tills vi åter säkrat taket. På bild fem närmar sig klockan två på natten. Tur att vi inte har så många grannar att störa. Från början var vi igår ute i god tid men snart stötte vi på patrull i form av två getingbon. Vi fick båda var sitt stick när vi tog ner det första. På bild tre sitter Lisa i heltäckande mundering och väntar på att krabaterna ska lugna ner sig efter att ha rivit ner det andra. Det tog en stund innan drottningen flög iväg.
 
Vi börjar med att ta bort den gamla bärläkten men vi behåller ströläkten. Taket är spånbeklätt och det borstas noga. Sedan kläs det med oljehärdad masonit på den gamla ströläkten. För att få luftning sätter vi en tunn vattläkt och till sist en ny bärläkt. Nu har vi kommit en tredjedel. Imorgon får vi se om det blir torrt väder. Möjligheten att nu kunna använda elmaskiner och ordentligt arbetsljus förenklar väsentligt.

Gröngödsling

Våra plantor har nu blivit så stora att det är tid att tillföra en extra portion gödning. Nässlor har vi gott om som vi fyller i dunkar tillsammans med vatten. När det börjar lukta kan man späda 1:10. Vallen har även hunnit hackas en andra gång för att ta in grönmassa. Högen är ordentligt het när nedbrytningen tar fart. Värmen dödar en stor del av fröerna i grönmassan.
 

RSS 2.0