Jordförberedelser för havre, korn och grönsaker.

Vi har jobbar just nu hårt med jordförberedelserna. I grönsakslandet växer nya bäddar fram, ogräs rensas och hästgödsel tillförs. En del grönsaker vill ha mer lucker jord (de som växer på djupet) medan andra föredrar kompakt (växer på höjden) så det gäller att planera rätt.
Västra åkern är vackert fårad efter harven som Jan verkar ha fått bättre koll på i år. Idag kånkade vi ut såmaskinen ur ladan och sådde hönsfoder (korn och havre). Imorgon regn om prognosen stämmer...

Sparris med jorkällarvärme.

 
Sparrisen som jag sådde från frön förra våren har nu vuxit till sig och fått små rötter som liknar överkokt spaghetti i storlek. Jag valde ut den varmaste platsen i trädgården för att anlägga sparrisbädden. Vi har ganska mycket sandjord, men just här är det svart matjord. Jag bestämde mig för att matjorden vill jag ha till annat, sparris vill ju helst ha sand. Sagt och gjort: ca sju skottkärror fin matjord grävdes bort, lika många skottkärror stallgödsel tillfördes och blandades upp med kompost och träaska, sedan sju skottkärror sand... Man formar små kullar av sanden och lägger sparrisplantorna med rötterna utsträckta över dem och täcker sedan med mer sand. Det tog en del tid, men nu är det bara att vänta. Sparrisen kan skördas från tredje året. Alltså bara två år kvar till provsmakning. /Lisa
 
Ps. en del av matjorden hamnade utanför jordkällarens ingång (bild 3), här klurar jag på en sommarrabatt.

Åkrarna rensade från sten.

Ok jag vet. Sten lagrar och tar emot värme så att våren kommer snabbare och jorden hålls varm. Det är lastgammal kunskap. Det är bara det att vi förstärker en väg som blev sönderkörd av maskiner i samband med avloppsprojektet. Då är några ton sten bra att ha i botten. Sen gillar inte jag sten som är så stora att de inte kan passera en handkultivator och de sliter på redskapen. Dessutom ska jag tillverka nya slagor till slaghacken imorgon. De är inte gratis. Eller jo de är de nästan men allt tar tid. Det är lastgammal kunskap.
/Jan
 

Ved!

Jan ringde runt lite och fick tag på fyra kubik ädellövträ gratis. Vi fick två fina plasttunnor på köpet. Samtidigt kändes det tvunget att göra något åt kaoset i vedboden och i ett nafs försvann fyra lediga dagar! Vi började med att riva ett helt lass med grindpall igen. När bilen var full åkte vi hem för att såga allt i 29cm längder så att de går in i alla eldstäder. Cirkelsågen sparade här en hel del jobb. Det tog emot i själen att stå och skrota ek, björk och diverse andra vackra träslag men vi vet var det finns mer och ett helt lass med ek sparades och står nu i ladan. 5% av vårt granbestånd blåste också ner. Alltså en gran. Den tog en stund att såga och klyva. Lisa visade sig vara skicklig med snabbsvansen som inte är så lätt att hantera. Den tar 3-5mm i varje drag! En bågsåg är egentligen snabbare men jag har inte lyckats komma ihåg att beställa nya, grova, hyveltandade sågblad för rå ved till våra skogsbågsågar. Det skvätte fortfarande om granen när man klöv den men tog man i för kung och fosterland gick den isär. Vedboden behövde städas och kanske kom jag ner till femtiotalets nivå (1950) innan det tog stopp. För att kunna veta vilken ved som är för vilken vinter slängde jag ihop ett fack för årets skörd. En bergknalle mitt på golvet gjorde att jag fick anpassa ett golv av lastpall. Det ger även bra ventilation under veden. Det rymmer ca sju kubik travat och vi har fått ihop fem så här långt. Tanken är att fortsätta med fack så vi bättre kan se hur mycket vi omsätter. Veden ska vara kluven och klar innan midsommar. Kom ihåg att lägga alla vedträn med barken upp. Speciellt utomhus. Då torkar den bättre. Nu är det hög tid för vårbruk!
/Jan

Trädgårdsmur och trädgårdshallon.

Förr byggde man sju meter stenmur på en arbetsdag. Ett ganska hårt arbete kan Jan intyga. Nu har vi traktor till hjälp. Förr grävde man ibland till frostfritt djup och ibland togs bara matjordslagret bort. Vi har lagt stenraden rakt på marken. En stenmur ger skydd till biologisk aktivitet där vi människor får svårt att komma åt. Gärdesgårdar med mest mångfald är de som ser vanvårdade ut med mycket sly och buskar av olika arter.
 
Vi har bestämt oss för att hjälpa till lite i den här processen och dra nytta av microklimatet. Det fanns redan en mur i öst- västlig riktning i trädgården. Längs den sticker några trädgårdshallon upp från tidigare trädgårdsmästare. Lisa fortsätter denna tradition längs den nya muren som går i nord- sydlig riktning. Hallonen sätts på västsidan. Tanken är att vi så småningom ska ha byggt samman de båda murarna för att rama in trädgården.

Vitlök först ut.

Vän av ordning vet att vitlök helst ska sättas i augusti. Då får den två månader extra att växa till sig och sedan en vinterdvala innan den drar igång igen. Men fyndar man så fyndar man. Jag kom över ett helt kilo vitlök för en guldpeng:) Lyckas den växa till sig är jag rik... Planteras på ca 5cm djup, 10 - 15cm avstånd och mellan raderna ca 25 - 30cm. Jorden kalkades för ungefär en månad sedan. Göslade med stallgödsel och luckrade upp lite innan denna premiär för stora landets odlingar 2015. /Lisa

Schaktbladet fixat och vägen skrapad.

I samband med att vi köpte en harv fick vi med en massa "skrot." Personen hade ingen aning om vad det var för saker. Bladets svängrör hade gått av och det var av en udda dimension. Efter att ha grävt i några skrotcontainrar lyckades jag hitta ett som var nästan rätt. Svetsade på plåt för att få rätt diameter. Bladet var också stelopererat. Nu fungerar allt och det går att välja mellan tänder och skrapa. Fortfarande kass på att svetsa med MMA men kanske blir man bättre och bättre.
/Jan

Glad Påsk!


Att bygga hönsgård tar tid, men nu är det mesta på plats. Vi har delat upp gården i en sektion om ca. 40 kvadratmeter med nätat tak och en större med träd och stenblock som saknar skydd uppåt. Många märlor skulle spikas. Det svarar bättre om man håller något tungt på baksidan. Gården fick tre dörrar. En mot ladugårdsplan, en mellan sektionerna och en som vätter mot odlingslandet. Jan passade på att ägna sig åt lite kallsmide med dörrlåsen. Kalldragen tråd är väldigt spänstig och trevlig att jobba med. Under tiden gjorde Lisa en stor del av grovjobbet med att skyffla igen vallgraven. Neråt har vi med ståltråd sytt dit en extra kjol med nät. Nätet viks ner och ovanpå lägger vi marksten så att räven får det jobbigt. Sacha klättrar dock med enkelhet upp och går en promenad på toppen av stängslet.

RSS 2.0