Golvpysselpussel.


Nu är golvet på plats i kök och snart även i hall och skafferi. Vi har lagt en hel del tid på att få till en golvfris framför spisen. Vi har varken sänksåg eller handöverfräs så något annat fick hittas på. Lisa handsågade noga ändarna. Sedan sågade Jan ändspont med hjälp av bänksågen. Efter att ha gjort några provbitar hade noten bra passning. Med hjälp av linjal kontrolleras att alla hamnar i samma linje vid frisen. Golvet har passats in i höjdled med hjälp av kilar på golvbjälkarna. De flesta brädorna gick lätt men några var svårare. List, våld och svordomar löste problemen. På en del ställen sticker natursten upp ur grundmuren. En mall gjordes först av masonit som sedan kopierades till en bit golvbräda. När den passade bra kunde vi överföra formen till den slutgiltiga brädan. Rummet blir som nytt!

Hotet från vildmarken.



I förra veckan hade någon länsat i en del av potatislandet. Potatisar och blast låg spridda hit och dit. Några var tuggade. Lisa har sett en ung grävling i skogen. Vi har också spår och spillning av vildsvin i omedelbar närhet till våra odlingar. Vi hade redan stängselstolpar, batteri, solceller och tråd hemma. Jan hade tillochmed hunnit svetsa ihop en stolpdrivare. Nu blev det bråttom att ta tag i projektet att stängsla stora odlingslandet. Två trådar, tio och trettiofem centimeter över mark, ska ge skydd mot gris och grävling. Vi satte även en tråd högst upp som visst skydd mot hjortdjur. Odlingarna går segt i det kalla vädret och i år vill vi inte dela med oss av skörden till objudna. På sista bilden kopplar Jan in aggregatet med åskskydd. Sacha var otäckt nyfiken och kanske har hon lärt sig att det tickande ljudet inte är att leka med. Nu är vi förhoppningsvis lite säkrare och det hela tog två dagar i anspråk.

En avstickare till Loppis.

Lite sommarnöje måste man ju ha. Lisa hittade två tidningar från 1955 respektive 1958. Inspiration inför kommande vinter.
Bild 2: Vad är det här? En korvstoppningsmaskin? (Jan avstod efter långa funderingar från detta köp).
Rullstolen kunde vi dock inte motstå. När kan den ha tillverkats? Nitade ekrar och massivgummihjul som vi måste hitta ringar till för att inte få repor i golven. Man måste ju förbereda för ålderdomen.

Två små guldägg.

De senaste dagarna har vi sett att någon har boat runt i redena. Igår var det en väldig trafik. Struttu och Loranga kuttrade och gick igenom redena. Riktigt vilken höna som var produktiv vet vi inte mer än att Struttu spelade högt och såg väldigt stolt ut. Så helt plötsligt låg där ett ägg och idag kom ett till! De två små guldäggen får säljas för 3500 kronor styck för att vår investering ska löna sig.

Det sitter en katt i fönstret.

Vi provmonterade våra fönster och det var tur. Listen som de ska stå på var 25mm och inte 34 som den ska vara. Här får Jan göra om och göra rätt. Man kan ana hur huset kommer se ut med nya fönster. Sacha gillar utsikten.

Dax att börja Leca.

Golvprojektet går vidare. Jan förbereder för att kunna gjuta en cementplatta framför spisen. I botten har vi dubbel gips som är förstärkt med reglar. Under tiden har Lisa börjat fylla på med Leca och träfiberisolering. Utvändigt har vi tagit bort den gamla vattbrädan för att kunna inspektera syllen. Det visade sig att den är ganska fin förutom i ena hörnet. Stensättningen har även fått repareras bitvis.

Vårt tak det har tre kanter.


1: Vi fyller med spån.
2: Råspont på samt borthyvling av vassa kanter.
3: Underlagspapp på.
4: Här fick vi bekymmer. Ytpappen räckte inte riktigt. Taket har mycket sneda vinklar. Underlagspappen kunde vi vända uppochner. Det gick dock inte här så det fick bli en akutresa till Motala för att köpa en rulle till. Vi ville inte få in vatten mellan lagren av papp. En typ av listtäckning gjordes för att markera takets åsar. Vi har limmat med asfaltklister och svetsat med hjälp av varmluftspistol. Det blir tätare och det ursprungliga taket hade en list som troligen var till för att styra bort vatten från dörren. Det var en snabb sammanfattning av några långa dagar.

Hela truppen samlad.

Klicka för att se bilden
Helt plöstligt var alla ute i hönsgården och Jan lyckades ta första bilden med hela truppen i samma bild. Här är dom från vänster:
Snöboll, Pinglan, Harry, Molntuss, Marja-Liisa, Ringduva, Nunna, Smulan, Loranga, Struttu. Nu fattas bara ägg.

Tillbyggnaden växer fram i fel ordning!

Förberedelserna är många för att kunna bygga taket. Idag var det stopp- regnet öser ner.

Vi bygger ett ventilerat tak. Masonitskivorna ger en luftspalt mellan tak och isolering (bild1). Takpappen andas inte. Vi ska isolera med kutterspån och måste täta överallt där det kan rinna ut. Spånet måste fyllas uppifrån samtidigt som yttertaket byggs. Därför blev det mer jobb under taket än vi hade tänkt. Innertaket måste in först. För att kunna få upp takpappen under klädselbrädorna fick vi ta bort dessa ovanför hela tillbygganden. Vi köpte ny sågklinga till bänksågen och den är användbar för att tillverka specialdimensioner och skeva reglar. Eftersom det regnar från och till har vi fått jobba med fasaden istället. Lisa håller upp ett av fönstren. Det ser ju nästan färdigt ut.
Fortsättning följer...

Renovering av slaghack och vikten av originaldelar till traktorn.


Jag hittade för ganska länge sedan en betesputs i en container. Jag fick den för 4SEK/kg. En femhundring inklusive moms. Den var ganska medfaren och kantstött. Med spett och slägga fick jag riktat all plåt. Sen var det dax att gå över det mekaniska. Växellådan fick flyttas för att få dit en standardspindel till Rotexkopplingen. En ny spindel kostar sjuttio kronor. Sen den troliga anledningen till att den var slängd: En spräckt remskiva. Efter att ha frågat runt i halva Danmark där jag jobbade just då konstaterades att en ny var svår att frambringa. Jag fick av snälla människor hjälp med att svarva ur den gamla och pressa i en bussning. Sen sattes en brytpinne genom axel/ remskiva istället för kil. Till sist laserskar en annan snäll människa nya slagor av hardoxplåt.
 
Vi har länge haft oljedropp under traktorn. Speciellt när vi kör med flytande jordbruksredskap. Anledningen var att någon satt dit en för hög tätningsring på hydraulkolven. Utsidan tätar men tittar man på bild 4 hänger den i luften på insidan. Samma någon hade förstört brickan som håller ner den. Efter att ha ringt till England var en ny på väg på posten. Inte gratis men original och nu är maskinen tät efter läckagetest (bild 5).
/Jan

Stabilisering av golvbjälkar och en nödvändig könskorrigering.

För att på enklaste sätt veta hur golvbjälkarna ska ligga lägger vi in en golvbräda i varje kortsida. En av de gamla brädorna är troligtvis från 1800- talet när huset byggdes. Den är en annan typ och av mycket högre kvalitet än de vi rev ut. Efter att ha legat under linoleummattan var den grå och tråkig. En sickling och slipning fick den att se betydligt trevligare ut (bild 1). För att kunna lägga in det nya golvet måste första brädan könsbytas. Med cirkelsågen har vi sågat en lösspont och limmat fast den i en bräda. Skruvhålen har försänkts för att kunna skruva i noten (bild 2). Det gick sedan ganska smidigt att passa in golvbjälkarna. De blockas för stabilitet och kilbrädorna under skruvas fast för att eliminera risken att något driver iväg. Mellan betongsulorna och träet ligger grundmurspapp som kappilärbrytande skikt.

Mellan byggprojekten.

Medan vi sågade vågade vi släppa ut hönsen på grönbete. I bild 1 syns Struttu till vänster bredvid Loranga. Kycklingarna håller sig för det mesta inomhus. De är svåra att fånga men på bild 4 syns från vänster: Ringduva, Molntuss, Nunna och tuppen Harry. Är verkligen Nunna en Hedemora? Hon börjar få större kam än de båda stora hönorna! De växer så det knakar och nytt foder är på gång. På bara några dagar har axen skjutit i höjden. I jordgubbslandet börjar det lysa rött och reglerna är stränga. För varje äten jordgubbbe måste minst tre ogräs avlägsnas.

Bråttom, bråttom! Tillbyggnaden nästa!



När vi förstod att vi var mitt i en fin vädervecka gick vi raskt över från golvprojektet till ett nytt byggprojekt, nämligen tillbyggnaden. Taket har varit dåligt och under många års tid har det regnat rakt in. På grund av rötsvampangrepp hade vi redan tidigare rivit ut innandömet. Nu gållde det att så snabbt som möjligt riva hela rasket och bygga en ny stomme innan nästa regn.

På torsdagen började vi såga upp en byggsats till stommen. Vi byggde även så mycket av långsidan vi orkade bära (bild 2). Nästa dag började vi riva. Det tog längre tid än vi trodde. Trots att stora delar av huset var ruttet var det välbyggt. Alla hörn satt ihop med en dymling, en massa spik och ett jättelikt utvändigt stålbeslag. Det krävdes järnspett för att dra ur kramporna. På lördag eftermiddag kunde vi börja resa stommen. På söndagen var det dax att snickra takbjälkar. Det var många vinklar åt alla håll. Vi hade viss hjälp av de gamla takbjälkarna och har försökt återskapa taket så likt det förra som möjligt. Regnet var beräknat till måndag morgon och vi avslutade dagen med att väderskydda.

Först ett lager singel.

Nu har vi bottnat med en decimeter singel. Det råder delade meningar om huruvida man ska ha fuktspärr eller inte. Vår dränering verkar fungera bra. Mycket regn har fallit de senaste veckorna men det material vi grävde ut kändes torrt. Efter att ha paddat singeln har vi gjutit betongplattor som ska användas som stöd för bjälklaget. Vi har köpt golvet och det blev gran av ungefär samma dimension som det gamla men av mycket bättre kvalitet. Nu ligger det väl emballerat i ladan och väntar på att läggas in.

RSS 2.0