Inget hus utan ljus.

Så här när det är Jul (för julen börjar tydligen i början av november) är det trevligt med lite ljus! Den senaste tiden har jag jobbat med att byta elledningar i huset. De gamla vackra kuloledningarna hade gjort sitt och det var överslag här och där. Nu har vi elektriskt ljus även i trapphuset, över entrédörren, kök, skafferi och tillbyggnaden.
Efter bilden fick jag skynda mig att släcka. Att ha alla lampor tända skulle snabbt ta slut på batteriet. Ungefär tjugo timmar för att vara exakt.
/Jan
 

Skivan på plats!

Medan Lisa har varit på nöjesresa fick jag känna på hur det är att ta hand om gården på egen hand i två dagar. Ta hand om hönsen, hugga ved, laga mat och bära vatten. Mellan varven har jag lagt några timmar på att snygga till bänkskivan. Jag har lagt i ren cementblandning i fördjupningarna och våtstålslipat var fjärde timma. På morgonen efter revs allt av med fint papper och slipmaskin. Sen har jag lagt på tre omgångar cement, stålslipat och stålslipat igen. Det tar sin tid men så sakteliga byggs en ny yta upp. Nu ska det härda i en vecka. Har också lyckats kasa ner skivan till sin slutgiltiga plats och allt ser ut att passa bra. För att sticka ut lite från skåpens framkant fick skivan bli 61cm bred.
/Jan

Gör inte om det här!


Genväg blev senväg. Jan tyckte det var ett genialiskt drag att spara pengar genom att använda papper med tätskikt som botten i formen. Tanken var att skivans framkant skulle få en fin övergång eftersom papper går att vika. Tyvärr glömde vi ta bild på formen men det gör inget för det här ska ni inte göra om! Det visade sig att pappret tätskikt inte var plast utan annan bestrykning som inte höll emot expanderbetong. När vi lyckats vända på skivan satt pappen fast och på grund av att den sugit vatten hade den dessutom skrynklat sig och stora kanaler hade bildats på bänkens ovansida. Nu får vi ta till alla fula knep som finns för att rädda skivan. Den är för tung för att bära ut.

Kaffesurrogat och kaffekvarn.


 
Den fina kvarnen var en gåva från Stefan och Kristina. Efter sanering har den kommit upp på väggen. Frågan var bara vad vi skulle fylla den med. Några kaffeplantage har vi inte. Däremot gott om maskrosor. Det kan man göra kaffe av:
Plocka gamla rötter, ca 10-15mm grova.
Skala och rengör.
Torka.
Rosta och mal.
Kaffet bryggs ungefär som té. Tesil var inte jättebra. Mycket skrafs i detta kaffe. Smakar kaffe smakar tvi vale men nu har vi något att bjuda på.

Fler faciliteter.

Nu har vi inte bara rinnande vatten utan även ett badrum. Eller i alla fall ett hörn av ett badrum. Här ryms såväl badrumsskåp med plats för tandborstar och första hjälpen som ett gäng handdukar. Tänk vilken lyx att tvätta händerna med rumsvarmt vatten för att sen kunna vända sig om för att torka dom! Innan vi lämnar hemmet kan vi nu enkelt kontrollera om vi har sot i ansiktet. En och annan indianmålning blir det när man har vedspis.
 

Vinterfönster

Nu har vi innerfönster på hela östsidan av tillbyggnaden. I våra gömmor hade vi en trave fönster som nästan var i rätt storlek, De är från 1800- talets senare hälft och en del glas är riktigt fina originalglas med bubblor och radielinjer. Efter lite pyssel med lister var de på plats. Vi har inte gjort så mycket renovering på dem men det blev fint ändå. Lite jobb kvar men snart har vi en vinterduglig tillbyggnad.

RSS 2.0