Skördetröskning med blicken bakåt.


Nackdelen med en bogserad tröska är att en del säd blir överkörd när man tar första skäret och att man måste och titta snett bakåt för att se bordet. Fördelen är att man tydligt ser vad som åker in och hur högt man klipper. En förskräckt groda räddades genom att tillfälligt höja bordet. Tröskverket på en Aktiv typ M är nästan lika brett som klippbredden och det ska vara en fördel. Ännu ett år fungerade detta mekaniska monster klanderfritt. Lisa åkte med i magasinet för att samla upp kornet i säckar. Havren matades ut med skruven. Vi fick en fantastiskt fin skörd. Speciellt med tanke på sommarens torka och att vallen såg väldigt mager ut när vi plöjde ner den.

Äppledressyr med minigris.

Hela veckan har Lisa tränat med äpplen. Nu kan dom både sitta och stå på tå.

Årets traktorfynd.


Vad sägs om en Lloyd- traktor? Det här är sannolikt ett hemmabygge som gått på ett bruk i Värmland. Om någon känner igen motorhuven vore det kul. Efter att ha knackat på trummorna med lossade hjullagerbultar gick det att få runt hjulen med våld. Sen var det bara att hänga den på Allgaiern och köra en sväng på åkern. Lite barlast behövdes för att få allt att snurra. Ingen motor och tre hjul. Nåja, den duger i alla fall till att lapa kvällssol på.

Ett bra pumpaår?

Tidig nattfrost kan vara förödande för ett bra pumpaår. Natten mellan onsdag och torsdag i förra veckan överraskades vi av hösten första morgonfrost. Turligt nog blev skadorna inte så stora och nästa natt hade Lisa täckt pumpor och vaxbönor med fiberduk. Även denna morgon var det frost. Nu täcker vi varje natt för att vara på den säkra sidan. Vi vill gärna kunna avnjuta många läckra pumparätter i höst. I mittenbilden syns en Nagydobosipumpa (kan bli upp till 9kg stor!) och längst till höger en rikgivande planta med spaghettipumpa. Halloweenpumporna har börjat ta form men behöver några veckor till för att bli klara.

Slamsugaren traktordriven.

Efter några helgers pyssel är nu vacumpumpen traktordriven. Kärrans dragstång fick sänkas. En axeltapp svarvades om av snälla människor. Sen svetsade jag dit en kil och gängade stoppskruv. Tyvärr gick pumpen i backen så smörjanordningen är lagad med ståltråd. Kvarstår lite ändringar i rördragningen, installation av varvräknare, ny smörjanordning, en kåpa över pumpen och en kortning av drivaxeln på pumpen. Sen ska alltihop få lite ny färg.
/Jan

RSS 2.0