MAN AS325A

För en tid sedan i denna galax var jag och hälsade på en traktorsamlare som hade en väldigt varierad och spännande samling traktorer. Så fick jag syn på den och blev kär. En fyrhjulsdriven MAN som såg ut att ha varit designad på fyrtiotalet. Jag har tänkt ha som nyårslöfte att inte köpa fler traktorer så plötsligt blev det bråttom att hitta den sista. Efter lite efterforskningar för att hitta, förhandling för att köpa och en väldigt lång resa med Scanian har jag nu drömtraktorn här hemma. En fyrhjulsdriven MAN AS325A från 1950. Här kommer en samling extra högupplösta bilder:

Den här traktorn har fin historik och har tillhört en Arne i Vilhelmina. Det finns bilder på när den var i skogstjänst på 1950 talet. Senare fick den en framflyttad framaxel, kraftigare båge, kran och halvband. Snabbkopplingen i bild 2 är till för att docka traktorn med huggarkojans vattenmantlade kamin. Så var problemet med att kallstarta en dieselmotor i sträng kyla ett minne blott. I traktorns senare liv har den använts för höskörd. Det mitthängda slåtteraggregatet är från svenska Aktiv. När snön smält kanske vårsolen tinar fram lite mer originaldelar. Med traktorn följde även instruktionsbok på svenska och några bilder. Fortsättning följer!
 

Bastu i svinhus- skorstenen.

Nu är skorstenen på plats. Första halvan av jobbet gjorde vi själva. Plåttak är väldigt hala och det är skönt med stöd från klätterrep och sele. Väl uppe sågades hål med sticksåg. Sedan monterades modulskorstenen. För att få dit underbeslaget fick två takplåtar lossas. Nerifrån togs trätaket bort minst 50mm runt skorstenens isolerade mantel. För att förhindra lösa takspån från nedglidning mot skorstenen spikade vi masonit från nocken ner över underbeslaget. Till sist var det bara att lägga tillbaka takplåtarna och ringa plåtslagaren för att få en huv av galvad plåt. Besiktning och godkännande av kommunen kvarstår innan första proveldningen.
 

Jakten på en spannmålskläm.

Med den goda havreskörden ökade suget efter en kross. Jan ville så klart ha en gammal maskin. Efter lite annonserande och många besök på gårdar stod den där. Tillverkad av Lunds Mekaniska Verkstad AB. Tidigt 1900-tal med nitar och gjutjärn. Den hämtades med lastbil och baxades in på sin plats. Efter en mekanisk genomgång med smörjkanna och rengöring med tops vågade vi köra den på tomgång. Lite havre i taget hälldes i på minsta möjliga matning för att vara snäll mot den gamla besten som ändå hade en väldig avverkning. Klämvalsarna sjöng, havren frasade, plattremmen ven och Allgaiern dunkade på lägsta möjliga arbetsvarv. Musik från förr. Smaskens tyckte Harry som var först på gröten. Tips: Gamla uttjänta arbetshandskar har man gott om. Klipp av fingrarna så blir det bra skydd för polygripen.

Vintergödsling.

Nackdelen med att vintergödsla är att man förlorar en del näring till följd av urlakning. Fördelen är att vallen bär för tung lastbil. Avgörande var att goda grannen ville bli av med skiten.

Grisar på språng.

Det var ett tag sedan vi skrev något här. Under tiden har det både hunnit komma, töa och komma tillbaka snö igen. Några dagar i förra veckan hade vi riktigt vårväder och våra glada minigrisar Hamlet och Pumba fick komma ut på en efterlängtad språngmarsch.Utrymmet i boxen är inte mycket att springa i, men varmt och gott att ligga i halmen och gosa. Nöff.
 

RSS 2.0