Att dissikera en traktor.


När man skruvar med äldre saker får man vara beredd på att det kan finnas tre olika typer av skruvskallar:
Metriska: Millimetergängor med olika stigning och diameter. Här brukar det vara ganska enkelt och på skallarna passar millimeternycklar.
Tum: Det här är ett väldigt förvirrande system där det finns olika typer och system. En komplett verkstad i England kunde på trettiotalet vara utrustad med tre olika nyckelsatser för tum och en för millimeter och därför får man själv köpa sådana för att kunna skruva. Själva gängorna kan ha olika tumstandarder och skallarna kan vara såväl millimeter som tre olika typer av tum. Om man googlar "spanner jaw sizes" kan man fördjupa sig i ämnet. Det man behöver för en komplett verktygspark är:
1st sats med millimeterverktyg.
1st sats med tum AF (Across flats).
1st sats med Whitworth (Även BSF finns men de har samma storlek fast 3/16W motsvarar 1/4 BSF, osv).
1st sats med BA nycklar. De är mindre och är bra till förgasare och annat på gamla motorer. För logikens skull är en 4BA mindre än en 1BA. 0BA är störst. Sen när man köpt allt så kan man ge sig tusan på att det fortfarande behöver kompletteras med fler verktyg som är något annat än det jag nämnt.
Nyckarna i bild har måtten:
9/16AF: 14,29mm
14mm: 14mm
1/4W, eller 5/16BSF: 13,34mm

Nåja. Vår MAN får en ordentlig genomgång och förmodligen är kopplingen ok. Försöker i skrivande stund ta reda på hur tjock en ny grafitring till urtrampningslagret är. Hoppas på en liten nöjestur till våren.
/Jan

Avstamp för årets odlingar.


Sol! Våra små jordfräsar fick äntligen komma ut en för en lite längre stund i trädgården och kunde till och med böka lite. De är riktigt laddade på att äta ogräs och ser fram emot odlingssäsongen minst lika mycket som husse och matte. Matte passade på att tina upp en påse plantjord i solen. Nu är förodlingen av purjo och rotselleri igång och mer ska det bli. Har också börjat med beskärning av äppleträden i veckan. /Lisa

Vår första spaupplevelse.

 
Nu är skorstenen godkänd och inga ursäkter finns längre för att gå omkring och lukta hund. Vi hade aldrig tidigare varit på något spa. Utan att ha så mycket att jämföra med var denna upplevelse total. Aggretatet eldades med björk och kanske blir det varmare med gran. Där termometern satt höll sig temperaturen på moderata 45 grader. Jan öste på med vatten och det upplevdes betydligt varmare i ångan. Vi blev ordentligt svettiga. Duschen efteråt bestod i att ösa vatten över sig. Riktig lyx att ha rikligt med varmvatten från värmaren som Jans morbror Tauno har svetsat.
 

Store Mosse nationalpark.

 
En solig dag i januari passade vi på att göra en lite längre utflykt. Store Mosse nationalpark ligger mellan Värnamo och Gnosjö. Det är södra sveriges största myrområde. Vi tog rundan runt Kävsjön som är ungefär en och en halv mil. Vandringen är varierad och går över spångad gungfly, genom skogsbeklädda sanddynlandskap och gammal kulturmark. Här finns mycket mer att se och vi kommer säkert tillbaka någon gång.

Kockumskran i miniatyr.

Hittade en bockkran på Blocket. Det var lite klurigt att plocka ner den med lastbilens kran. Ännu klurigare blev det hemma. Kranen var lite för lång och I- balken fick kortas före montering. Efter mekanisk genomgång togs benen in var för sig, restes med hjälp av kedjelyftblock och spändes fast ordentligt med lastsäkringsband. I- balken fick spelas upp växelvis med två lyftblock för att flytta den ovanför benen. Väl uppe i topp var det två centimeter till godo. Blocken fick därför fästas ända uppe i takbjälkarna för att lyftet skulle bli tillräckligt. Efter att ha skruvat ena benet kunde jag dra ihop kranen på bredden så att den ska gå att flytta runt en aning.
 
Tanken är att kranen ska komma till stor nytta när jag ska lyfta i och ur motorer och andra tunga delar då traktorerna renoveras och repareras. Tur att vi har högt i tak.
/Jan
 

RSS 2.0