Sportlovshelg.


Äntligen har vi fått lite mer vinter i skogarna. Det har kommit nysnö på vägarna som packats ner av bilar och skidföret är perfekt. Vi unnade oss en skön sporthelg. Det blev längdskidor för hela slanten med undantag för godfika.Hoppas det var ok att låna bänken!

Hur aktiverar man en gris om vintern?

Arkivbild
Grisar har ett stort behov av att böka och leta föda. Om inte resulterar det i överslagsbeteenden som att de står och tuggar på boxen och är allmänt uttråkade. Det är dock jätteenkelt att få grisar att må bättre. Man kan strö havregryn eller små bitar av morot eller annan godis i halmen. Då får de lite att sysselsätta sig med. Det gör vi ett par gånger om dagen. Sen får de "tuggben" av pumpa med skal. Det ska gärna vara något de får jobba med för att få loss bitar. Halmen kan läggas in i en hög eller från bal. Ta bort alla snören så fixar grisarna resten. De bär själva in i hyddan, sprider ut i boxen och städar toan genom att lägga på halm. När det går får de också komma ut. Det finns ju grönt gräs även på vintern! Så blir väntan på våren lite trevligare.

Åter snö och kallt.

Vi blev utlovade 6mm nederbörd. När vi kom ut igår morse gick snön över stövelskaften, vägen var inte snöröjd och Lisa skulle till jobbet. Vi brukar ha Minin ståendes klar med snökedjor och blad men inte i år för förra året var det helt i onödan. Så det blev brått att få på allt och köra före Lisa ner till en större väg. MAN traktorn är under reparation så det fick bli den lilla. En halvmeter snö är lite för mycket för denna löjliga maskin men det gick så sakteliga. När väl det var klart kom snösvängen. Sen hjälpte jag grannen och ett varv hanns med hemma på gården också.
/Jan
 
 
 

RSS 2.0