Vinterarbete.

I videon ovan använder vi snön till att dra hem veden med traktor. Det har varit kallt i några veckor och det hjälper till på många sätt. Då blir det torrt och fint att arbeta och veden fryser så att den är lätt att klyva och såga. Vi har turats om med detta arbete och idag fick vi taket på vedhögen som blev ungefär fyra kubik. I vedboden också en ordentlig mängd småpinnar till vedspisen. Det har varit en solig och fin dag så grisarna fick komma ut och tryna lite i trädgården. Sedan var de ute i landet en sväng och hittade lite fjolårspotatis. Hönsen har också varit ute och sprätt runt lite.

Självhushållningsåret 2018 har börjat!

Vi börjar med att bygga upp vårt vedförråd inför nästa vinter. Den tredje av fyra allt för stora granar i trädgården är nu fälld. Efter att ha tagit en varje vinter börjar vi få rutin. Jan klättrar upp och sågar ner alla grenar som sparas för senare bruk. Kvistarna blir bra till köksspisen. När granen är fälld apteras den i tvåmeterslängder. De grövsta stockarna spräcks med kilar för att bli mer hanterbara. Allt för hand, med bågsåg, snabbsvans och yxa. Då värmer veden två gånger. Tips: Gran spräcks från roten, fur från toppen.
Granarna har stått och skuggat ladan. På grund av detta har den aldrig kunnat torka riktigt och virket har fått rötskador. Nu når solen fram ännu lite bättre. En ensam stor gran kvar till nästa vinter.

Så här ska spånen se ut från en välfilad hyveltandad såg. Denna är att föredra i grova stockar då den skär fina och rena spår med bra frigång. En gammal, stor bågsåg är bra som komplement. På bild 2 stod en björk mycket nära berget och fick först fällas med rikt och fällskär en bit upp där man kom åt. Sedan kunde stumpen sågas av. Sågbladet fick dessvärre några kyssar av graniten. Bättre än att offra filningen på timmersågen.

RSS 2.0