Skörd och försäljning.

Grönsaksodlingen grönskar för fullt! Vädret har varit gynsamt med mycket sol och värme och lite regn emellanåt vilket har gett en god och tidig skörd. Vi kunde börja med torgförsäljning den 16 juli och provar även med en försäljningsdag (fredagar) hemma i år. 
I stora landet är det nu dags för slutskörd och torkning av spritärtor. Vitkålen ska bli surkål. I växthusen gallrar vi tomatplantor och slanggurka. Med lite tur hinner majsen mogna innan första frost i år.

Brunnen del fem?

På vårt sjätte år på gården tänkte vi ta tag i brunnen på allvar. Vi har tidigare testat att spola rent stensättningen men vid en kontroll av vattnet förra sommaren var det fortfarande otjänligt. Vi började arbetet med att bredda vägen och lägga ner större sten för att komma fram med lastbilen. Sedan hyrdes ett monster till dränkpump in som placerades i en nätkorg. För att tvätta botten på brunnen högtrycksspolade vi med traktorpump. Totalt har vi spolat med 4000 liter vatten. Organiskt material och det mesta mindre än 3 mm sögs ut så att brunnen blev ren. Sedan fylldes ca 15cm singel på hela botten.
Eftersom det fortfarande tickar och knakar lite i stensättningen görs i möjligaste mån allt arbete uppifrån. Efter att ha lyft ner första cementringen pumpades vatten ur till ringens ovankant för att se att den står i våg. Efter en liten justering har vi nu lyft ner andra ringen. Mellan ringarna tätar vi med murbruk. Jan har också lyckats hitta lera och trampat denna så att den ska gå att älta. Fortsättning följer.
 

Fem små nya familjemedlemmar.

Dessa fem friska små krabater kläcktes i början av vecka 29. Nu har dom redan vuxit till sig och börjar få riktiga fjädrar. Mamma smulan tar hand om kullen.

En mjölkningsvagn fick det bli i år.

Jan har länge sneglat på denna mjölkningsvagn och i sommar blev det affär! Efter att ha förstärkt de värsta rötskadorna blev det två timmars bogsering hem till oss.
 
När korna var på sommarbete var de ibland långt från gården och fick mjölkas i fält. Under mjölkmaskinernas intåg i början av fyrtiotalet byggdes därför många mjölkskjul i sommarhagarna. En variant var dock att ha dom på hjul så att de kunde flyttas med korna. Ibland fick man vakuum med hjälp av en traktor. Den här vagnen har till vakuumpumpen tillkopplad en egen motor tillverkad av International Harvester och motortypen är LA. Serienumret skvallrar att den blev tillverkad 1938. Maskineriet ryms i vagnens bakre utrymme. Vagnen har plats för fyra kor på vardera sida foderbordet. I vagnens främre del finns också ett diskrum med torkställningar och desinfektionsapparat. När mjölkningen var färdig kördes mjölksåarna ofta hem med cykelkärra.
 
Vagnen gav mersmak. Den ska renoveras varsamt och kompletteras med för tiden passande utrustning. Det blev också nödvändigt att göra iordning en parkering då tanken är att den ska pryda vår uppfart.
 
 

RSS 2.0