Fem dagars semester.

 
Gunilla fick djuransvar medan vi roade oss med en vintersemester. Planen var att gå över ett pass till en stuga för att sedan återvända till bilen. En baggis under normala förhållanden på sommaren. Redan på vägen till Enafors märkte vi att det var full vinter i Jämtland och Jan fick stanna för att köpa en extra tröja. Väl framme var det mer snö än på Vasaloppet. Leden till Silverfallet gick genom vackert snötyngd skog. På myrarna var det ibland svårt att hitta spångarna under snön och det blev många snedsteg. Med torra kängor påbörjade vi den mycket branta stigningen upp till Ingolvskalet. Vinden var mycket hård och kastade omkull oss några gånger. Vi bestämde oss för att hasa oss ner till säkrare höjder.
Strax nedanför trädgränsen hittade vi en skyddad plats för tältet som säkrades för storm. Dagen efter var vädret bättre och vi hann med en dagstur upp på fjället innan vi vände om ner mot bilen.
Borta bra men hemma bäst. Gunilla hade skött djuren galant. Alla mådde prima. Stort tack för hjälpen!
 
 
 

Plantera fruktträd på hösten.

Varje herrgård av rang bör ju också ha en fruktträdgård. Vi har sedan tidigare(2019) planterat två körsbärs träd (Kordia resp. Rehnishe Shattenmorelle) och ett körsbärsplommon(podarok st petersburg) i Hamlets hage. Det har fungerat bra förutom att Hamlet kanske inte är riktigt så flitig på att trimma gräset som man kunde önska. Pumba är desto flitigare på den saken och nu har vi planterat ytterligare 12 träd! För att minska risken för sorkangrepp underifrån planterades de i korgar av putsnät och förseddes med stamskydd. Aningen för sent kom vi igång med att bygga burar mot vilt och tamt. Hamlet hann tyvärr nafsa i sig en del...

Sju av träden beställde Lisa hem när Jan skulle iväg på finlandsresa. Utanför Jakobstad finns Blomqvist plantskola med ett brett sortiment av härdiga fruktträd. Inte helt lätt men valet föll på Aunes päronträd, Esters päronäpple, Gubbäpple, Afrodita och tre plommonträd. Himbergs blåkrikon, ett ryskt träd Euraasia och ett kinestikt persikoplommon (Mi Tao Li). Läs gärna mer om dessa på Blomqvist plantskola.com.
Sedan överraskade Anna oss med fem små träd som hon gjort i maj i år (tack igen:) Hon utbildar sig till pomolog och anlägger en skogsträdgård i Skellefteå. Cirka femtio grundstammar ympades med kvist från Jullita i Södermanland och Blomqvist och av dem får följande en chans i vår fruktträdgård:
Bergviks äpple- Hälsingland, sent 1800-t, vinteräpple med hållbarhet till feb eller längre.
Malmbergs gylling- Gästrikland 1700/1800-t, stort friskt träd, mognar sept med hållbarhet till nov.
Tersmeden - troligen Björkvik på Värmdö, namngiven efter bruksägare Fredrik Tersmeden 1854-1904, bär ofta bara frukt vart annat år, mognar slutet av okt, förvaras någon månad.
Särsö- 1931, kraftigt växt sätt, bär tidigt frukt, mognar slutet av sept, hållbar ca 1mån.
Antonovka- ukrainsk sort som ofta används som grundstam, långsamt växande träd som sällan drabbas av sjukdomar. 


RSS 2.0