Spjället var blockerat.

 
Spjället rörde sig bara några centimeter och vi hade lite problem med draget förra vintern. Efter att ha försökt rensa spåret genom att stoppa in armen i sotluckan och skrapa rent konstaterades att något låg i vägen inne i väggen. Efter att ha rådfrågat muraren knackades ett spår upp med huggmejsel. Innanför putsen fanns en plåt fastskruvad i förebyggande syfte. Det var bara att skruva bort, rensa rent och nu fungerar spjället igen. Hålet har sedan klistrats med lerklister, grovputsats i går och finputsats i dag. Vi får se hur mycket detta syns efter kalkning.

Våga vägra slänga.

Två snöröglor hade lossnat och skomakaren hade stängt. Känns inte så hållbart att köra in bara för att laga skor eller att köpa nya, så Jan tog saken i egna händer. Två popnitar passade bra i öglornas hål och de känns inte på insidan. Nu kanske de håller ett tag till. Det är ju ändå bara verkstadsskor- eller hur?

Safta, sylta, konservera.

 
Ännu en säsong börjar gå mot sitt slut. Det är tid att vädra in kall morgonluft i jordkällaren så att den är nere i temperatur när skörden ska bärgas. Vi saftar, syltar och konserverar. Äpplena mognar och ska tas om hand. Det är en skön tid. Fortfarande ljust men friskt så att man får klä på sig lite mer.

En brunn till är färdig.

Brunnen, eller källan ska få ta hand om dräneringsvattnet från ladugårdsplan. Här gräver Jan en ränna för att lägga ner den sista biten rör. Nere i rännan fick sedan en hålighet grävas så att en bumling i stensättningen kunde brytas ut för att göra plats åt röret. Under vägen blir det singel och dräneringsrör. Förr i tiden hissade Ruben och Astrid ner mjölktunnorna i den här brunnen för att hålla dom kalla tills de plockades upp till mejeriet.

RSS 2.0