Provinredning av tillbyggnaden.

Lisa hittade en skänkesannons på ett kök i funkisstil och med förtjusning kastade vi oss iväg till Karlskoga för att riva. Skåpen har stått i ett skyddsrum och det här är nog tredje gången de kommer till ett nytt ställe. De är ändå i helt ok skick. Ett extra snabellås fick vi med på "köpet." Det blev också en del över som vi kan ha till annat. Vi ställde in det i gamla huset så länge (bild 2). Vi fick rubbet på villkoret att allt hämtas och det var bra för då kunde skåpen kombineras till rätt längd. Till bådas vår glädje är bakborden intakta. Det blir ett i var ände. Det blir sannolikt en bänk av betong så att vi får lite värmelagring i utrymmet. Jag fick också tillfälle att måtta in var klaffpumpen ska vara. Tvätthon är köpt begagnad från ett annat ställe.
/Jan
 

Äggkaoset tar fart!

 

Vi har haft mer än ett kaos i hönsgården de två sista veckorna. Det hela började en dag i förrförra veckan. Under stor kalabalik lyckades Lisa avvärja en rovfågelattack. Plötsligt hördes ett fasanfullt liv från hönsgården. Lisa rusade skrikandes dit och skrämde bort den stackars inkräktaren. (Duvhök)? Mumrik var den första som syntes, något tilltufsad. Alla hönor var borta men med lite letande kunde de lolaliseras panikslagna under stenar och i springor. Kanske blev småhönorna vuxna just denna dag? Söndagen efter låg det ett litet prickigt ägg mitt i hönsgården. Var det från en debutant? Ja! I veckan stod det klart att någon mer hade börjat värpa. Små ägg började ligga lite här och var. Gärna söndertrampade. Någon hade provat att lägga från hönsluckan rakt ner i betongen. Lisa byggde ett litet markrede och satte en fallfångare nedanför redena. Vi misstänker att det är Struttu som ligger med gumpen utanför då vi ibland sett detta. I helgen har vi fått små ägg i markredet och Lisa tog Smulan på bar gärning mitt under värperi.

Det finns ännu rätt så gott om färsk mat och för att skydda hönsen får de bo i lilla hönsgården som har tak av nät. Färsk nate får de på bild 2 och på bild 3 beskådar de ett läskigt äpple som rör sig när det pickas. Det är inte lätt att se saker för första gången.

Frisör eller slaktare?

 
Huvuden bokstavligt talat rullade och armar flög i luften vid denna klippning (själv går jag aldrig till frisören). Det ska villigt erkännas att tomaterna fått växa lite väl frikostigt i sommar. Så här i slutet av säsongen kan en ordentlig kupering vara på sin plats för att ge de sista frukterna allt extra ljusinsläpp som de kan få. Några får plats för att mogna i söderfönstret. Förra året provade jag en enklare metod för inkokning med lyckat resultat. Jag skär upp tomaterna i bitar och kokar utan tillsatser. Häller sedan direkt upp på välrengjorda glasburkar som vänds upp och ner tills de är svala. /Lisa

Klassisk Faluröd!

Medan Jan ägnade en hel dag åt fönsterbänkar och inomhussnickeri passade Lisa på att grundmåla fasaden. Vi tyckte det passade bra med röda knutar eftersom det är så mycket vitt i fönsterpartierna.

Äng med hjälp på traven.

När vi kom hit för två och ett halvt år sedan var husen omgivna av meterhögt gräs dominerat av nässlor och tistlar. Södra delen av trädgården klipper vi med gräsklippare. På norra delen vill vi behålla en naturligare trädgård med plats för fjärilar och insekter. Här slår vi med lie, två till tre gånger per säsong. Vi har fortfarande mycket nässlor och tistlar men förgätmigej och veronica har börjat breda ut sig. Även gulmåra, blåklocka, rölleka, johannesört och rödklöver börjar ta plats. För att skynda på ängen placerar Lisa ut prästkragar och strör frön i det nyslagna gräset.

Lite mer tillbyggnad.


Jan lägger locket på. Vi använder golvspån för våtrum och ouppvärmda hus. Limmet skulle härda i ett dygn och vi kunde därför inte göra mer på lördagen. Nästa dag kunde innerväggarna reglas och kläs med kryssfaner. Nästan alla blev klara. Nederdelen av väggen fylldes med kutterspån. De övre facken ska isoleras med träull som blev över från köket. Det börjar kännas som ett rum. Fortsättning följer...

Sköna hönor.


Sedan två veckor tillbaka har vi inte fått så många ägg från Struttu. Vi har letat runt i hönsgården utan att hitta några. Redena verkar inte intressanta längre. Eller har Loranga monopol? När Lisa skulle spänna lina över stora gården dök äggen upp! Än kan hönsen gömma sig i gräsen men det börjar kännas otryggt med rovfåglar seglandes ovanför. Vi spänner upp lina i kryssmönster för att förhindra attacker.
 

Lisas skafferi.


Med nytt golv i skafferiet behövde resten piffas upp. På lediga stunder mellan grönsaksförsäljning, bärplockning och annan renovering började jag med att riva ut de gamla hyllorna som var fulla med or. Väggarna kläddes med masonit och målades gröna. Sedan in med nya hyllor och till sist en vaxduk i törnrosastil. Kanske har rummet en gång i tiden varit ett litet sovrum. Att trappan tidigare haft en annan plats syns i bild 1.
När jag stod på torget i tisdags kändes vinden kyligare än vanligt och vädret var klart. Morgonen efter hade vi årets första nattfrost. Med andra ord dags att börja fylla hyllorna. /Lisa

Snart inflyttning i köket.


Tre helger i rad har vi gjort de sista momenten på det nya trägolvet i kök, hall och skafferi. En del ojämnheter fick slipas bort och några skulle dit. Intill en ny bräda är en gammal gropsliten och den nya har anpassats efter det. Lagom tills att sotaren skulle komma hann Jan gjuta frisen. Lisa har sedan behandlat golvet med såpa. Första strykningen 50/50. Sedan några till.

Insidan ut.

En något mörbultad Jan stiger upp ur kallkällaren. Vi har byggt ett bjälklag och över källaren en trossbotten. Bjälkarna är fästa i skor på höger sida i bild och vilar på syllen i andra änden. Sen har vi fyllt med leca hela vägen upp och slätat med en bräda. Den var lite fuktig så vi låter insidan synas utåt ett tag till innan vi lägger locket på. Källaren har en golvyta som är ca 1x 1.6x 0.4 meter. Det var inte jättegott om plats att skruva underifrån men mer plats än i en del grottpassager.

RSS 2.0