Lera, sand och gristugg.

 
Vi fortsätter med att lerklina väggarna i hobbyrummet. Ingredienserna är:
1: Lokal lera här från gården som ältats med tvångsblandare.
2: Halm, pinnar och hö samt lite grishår från när vi städade ur grisarnas bon. Dom ligger och tuggar igenom allt under vintern och det blir en väldigt fin fiberstruktur.
3: Mursand.
4: Lagom mycket vatten. Om leran känns jobbig att bearbeta kan man hälla i en liten smula till. Tänk på att jobba så torrt som möjligt. Allt vatten ska bort från väggen. Å andra sidan ska leran dras fast i väggen av kappilärkraften när vattnet dunstar, så det behövs en viss fuktighet för att bruket ska fästa bra.
Bild 4: Man börjar genom att "klistra" med en ganska fet blandning av lerbruk. Massan jobbas in i skrymslen och vrår med händerna. Sen gör man en lite magrare blandnig och lägger på ca 20mm åt gången. Jan har låtit lerbruket halvtorka innan det slutliga lagret stryks på. Vi har sedan låtit det hela torka i två veckor. Vid en paus i arbetet hade det bildats frost på insidan av väggen. Det var då 20 minusgrader utomhus. Ett ljus drog med sig tillräckligt med luft för att tina upp väggen. Vi har sedan haft en byggfläkt igång (utan värme) för att cirkulera luften närmast golvet. Årstiden är inte optimal. Vår och höst lämpar sig bättre för arbete med lerbruk.

Smärtsamt kattbyte..

Vår fina Sacha blev akut sjuk. Jan körde henne en tidig morgon till sjukhus och där rekommenderades avlivning på grund av akut hjärtsvikt. Det kom som en chock för oss och vi är fortfarande berörda av att ha förlorat en familjemedlem som dagen innan var pigg och lekfull. Hon har varit med oss sedan vi köpte gården och alltid funnits med när vi renoverat, odlat och pysslat. Vi hade sett fram mot att hon skulle få rulla sig i gräset på våren men ibland tar liv slut. Några dagar senare besökte vi Tranås katthem där vi bestämde oss för att ta oss an Flizan. Hon är en lite skygg men bestämd omplacering med 3-5 års ålder. Just nu får hon bekanta sig med oss och huset. På bild lyssnar hon på mössen som springer i väggarna. Hon har fortfarande lite låg kroppshållning men blir mer livlig för varje dag som går. det känns bra att åter ha någon som bestämmer i huset.
 

RSS 2.0