Tid att nypa av.

Än finns det bär och svamp kvar att samla. Nypon, lingon, tranbär och trattkantareller står på väntelistan. I trädgårdslanden börjar det bli dax att slutskörda. Första frosten kom natten mellan tisdag och onsdag. Vi hade precis hunnit ta in pumporna som ska förvaras mörkt, torrt och svalt i huset. Jordkällaren har kommit ner till stabila sex grader och vi har börjat fylla den med potatis och andra rotfrukter. I finrummet bubblar två mjölksyrningskrus och lite var stans ligger ärtor och bönor på tork. I dag kom Petter och Anna med ett ordentligt lass blandad stallgödsel till nästa års säsong. Grisarna har börjat bädda sina bon med ris och grenar och bina matas med sockerlösning inför vintern.

Podarok ST. Petersburg.

På väg till sin pomologutbildning passerade Anna oss. Med sig hade hon ett körsbärsplommonträd som planterades i hagen. Hamlet följde noggrant spektaklet.

Spannmålet tröskat och rensat.


Precis i rätt tid lyckades vi få in årets spannmålsskörd. Ett litet missöde med punktering på tröskan men annars gick allt bra. Havret blev det inte så mycket av men kornet ser desto bättre ut. Nu ligger det på tork i spannmålsmagasinet.
Tröskan fick gå lågt på grund av att vildsvinen hade trampat ner havret. Resultatet blev mycket gräs och strån. Vi rensade därför en del av säden. Motionscykeln vi fick tidigare i år var en utmärkt kraftkälla med Jan på.

Hembygdsdagen i Ödeshög 2019.

Hembygdsdagen i Ödeshög börjar bli en återkommande tradition. För andra året i rad medverkar vi med försäljningsbord och utställning. I år hade vi skogstema. Jan visade upp skogsredskap och sågade kubb med hyveltandad snabbsvans. Lisa sålde lingon och svamp från skogen samt grönsaker och honung från våra odlingar. Det blev en bra dag med fint väder och många besökare.

Brunnen fixad och drickbar.

 
Ring för ring har vi jobbat oss uppåt. För finjustering användes en gammal mekanisk domkraft så att det inte kommer olja i brunnen. Första metern utanför ringarna har fyllts med gjutgrus. Sedan har sanden slammats in i stensättningen med hjälp av en kraftig vattenstråle. På detta lades ett lager med mineralisk åkerlera för att täta mot ytvatten. Från tjälfritt djup och uppåt måste man fylla med material som inte är frostkänsligt. Vi slammade därför igen resten med kabelsand som är finare och filtrerar ytvattnet bättre än grövre sand.
Sista ringen fick kapas en aning. Sedan kunde locket läggas på plats. Återstår att gjuta betong på utsidan av ringarna för att styra ut ytvatten från brunnen. Detta väntar vi med då sanden kommer sjunka undan under vintern. Vattnet smakar redan bättre. Vi ska lämna in vattenprov i vår.

RSS 2.0