Mera bär!

 
Som tack för att vi passade katter har vi fått en rödvinbärsbuske och våra ambitioner om att skapa en bärodling behövde omedelbart sättas i verk. För att få en mer lättskött yta ska vi så gräsmatta runt buskarna. Traktorn användes för kultivering. Att göra jobbet för hand var mycket tungt. Marken var armerad med genomvuxet ensilagenät och plast från förr. I röran hittades en del bra sten och fin jord. Vi har planterat röda vinbär och sticklingar av krusbär. Tanken är att på sikt skapa lite uterum och kanske möjlighet att sitta ute.

På slutspurten.

Majsen kanske inte hinner mogna i år men inte kan vi klaga på årets odlingsresultat i övrigt. En stor del av sommaren har vi kunnat vältra oss i färska grönsaker och vid sju tillfällen har Lisa sålt av överskott på torget. Nu är vi inne på slutspurten. Lite bökigt en regnig sensommar som denna men ladan får agera torklada. I bild 1 syns ca 1/3 av årets lökskörd, som nog är vår bästa hitintills. Bild 2 en mycket liten del av alla pumpor och bild 3 lite vad vi har kvar att jobba med. Allt slit är mödan värd. En härlig känsla närmar sig när skafferi och jordkällare är fyllda inför vintern.

Golvläggning i ladan.

Det här facket i ladan har varit en grusgrop med gamla mögliga halmbalar i. På grund av Jans ibland lite spontana samlande behöver vi nu ytan till förvaring av maskiner som vi inte behöver. Så mycket organiskt material som möjligt grävdes ur. Sedan jämnades ytan till. Plintar byggdes upp av marksten eller natursten med ungefär en meters mellanrum. På dessa ett lager papp som kapillärbrytande skikt. Fyra stycken grova I- bjälkar av trä tillverkades genom att ha en liggande 2"4 i botten. Sedan en stående 3"5. Sist en liggande 2"4. Allt har spikats med femtumsspik med ca 25 cm mellanrum. På bjälkarna lades sedan 2" plank som golv och det hela känns väldigt stöddigt att gå på. Förstärkningen i bild två är en tross som håller emot grundstenen så att golvet inte kan röra sig utåt. Väggen ska sedan dras in med hjälp av järn sittande i golvet som agerar motvikt. Då måste golvet och båda grundstenarna flytta sig för att väggen ska glida ut igen och det händer förhoppningsvis inte. Marksten, spik,  järn och virke har vi fått gratis mot bortforsling. Den sista biten golv kommer dock göras av köpt virke.
 

Höstens första svamppromenad.

Vi har mycket annat att göra men idag unnade vi oss en svamppromenad som genast gav mersmak. Direkt märktes en stor skillnad jämfört med förra året. Mycket svamp i skogen i år! Ett riktigt Karl- Johan -år. Den ska vi skära i tunna skivor och torka. Kantarellerna kanske säljs på sista torgdagen.
 

Riktning av stora ladan.

I dag har ladan fått en liten översyn. En av syllarna höll på att rulla av från grundstenen. En bit grov U- balk grävdes ner som markankare. Sen räckte det med ett halvtons kedjelyftblock för att dra rätt ladan. Lite lyft med järnspett emellanåt för att syllstocken skulle knirka sig på ny plats. Sedan dra med blocket igen. Ska in med nytt golv och syllen ska senare låsas av mot stenarna med hjälp av bjälkarna till golvet. En av snedsträvorna saknades också inne i ladan. Den var kanske i vägen men å andra sidan är den till för något.

Norrgaveln färdig.

 
Så när som på lite färg har vi gjort klart norrgaveln. Det blev att kapa hela fasaden längst ner och sedan sätta dit en offerlist 2"4 och en liggande bräda tätvuxen rotdel av furu längst ner. Allt har fasats av med 20° droppnäsa. Sedan har vi målat allt med röd slamfärg. Tillbyggnadens grund fick lite stänk från stupröret. Vi hittade en gammal rostig hink som får agera skvättskydd. Vacker är den också. Det gäller att få bort allt vattenstänk på väggarna. Alla plana ytor nära en trävägg kan i kombination med regn orsaka rötskador.

RSS 2.0