Jul och nyårspyssel på gården. (Regnvattentankar).

Den milda vintern möjliggör att vi kan jobba med byggprojekt. Vad passar bättre än att säkra vattenförsörjningen inför vårens odlingar? Vi planerar att förse ett hörn av vår stora lada med hängrännor. För att utnyttja dessa till max bygger vi en ställning för tre vattentankar á 1000 liter. Deras höga placering gör sedan att vi kan vattna med självtryck.


Tidigt, tidigt dan före dan före dan före dopparedan spände vi för traktorn med vår bästa vagn, hällde i en hink bensin för att köra nästgårds och hämta telefonstolpar. Efter att ha synat stolplagret valde vi ut tre stycken som såg ok ut. Nästa steg blev att borra hål ner till berget för att få ett bra fundament. Två stolpar vägdes noggrant in och Lisa kunde börja hållfasthetsprova vår konstruktion. Tredje stolpen på plats och det var dax att börja modifiera tankarna.


För att få täta kopplingar valde vi att forma plasten till en krage. Tankarna är tillverkade av HDPE- plast som är svår att limma och har en formningstemperatur kring 150 grader. Vi värmde med varmluftspistoler. Till arbetet gjordes även två formar av vanlig spånskiva. Viktigt är att alla skarpa kanter tas bort och att plasten får plats i formen. Annars finns det risk att man istället klipper ett hål. Efter att ha värmt plasten så att den övergick från att vara genomskinlig till att vara genomsynlig kunde vi trycka ihop formen. Sedan var det bråttom att få i ett rör och låta det sitta kvar. Plasten krymper när den svalnar. Utanpå satte vi övergångskopplingar av gummi så att det blev helt tätt. På sista bilden syns äntligen det färdiga resultatet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0