Traktorgarage: Sista väggen bytt?

 
Det var för mycket röta även i östra gaveln så den fick rivas. För att stabilisera huset borrade jag hål i golvet och satte dit ett par ordentliga öglor med kemankare och skruvade fast plattjärn i takbjälken. Sedan satte jag kättingspännare i kryss och spände lite lagom. Väggen stöttades upp med hjälp av domkraft. Sedan byggde jag ena sidan före den andra. Det är alltid lite nervöst att hålla på med sånt här men tar man det bara steg för steg och funderar på vad som kan hända så går det bra. Hålet ska muraren komma och mura igen. Tills dess lite emballageplywood som man kan få gratis.
Here's Jan! Det är kul att riva.
 
 
 
 

Årets första bad.

Killarna hade inte tvättat sig på en hel vinter men nu är de rena igen? 

En ny vän i trädgården.

Vi har i ett par veckor haft en mystisk gäst som spankulerat runt på nätter och helger samt huserat hos grisarna. I ett försök att få den att välja ett lämpligare hem gjorde vi i ordning Sachas gamla katthus. Vi fyllde det med halm och ställde det i en skyddad del av trädgården. Kotten har dock föredragit grisarnas hus. Vi har märkt en viss tveksamhet hos Pumba innan han ska gå in i huset på kvällen och i dag vågade han inte gå ut utan stod och frustade bakom jutesäcken i dörrhålet. Först förstod vi inte varför men sen såg vi vem som låg utanför. Matte ryckte in och flyttade bort den läskiga gästen som med lite hjälp snällt gick in i katthuset. Vi hoppas att det är så hemtrevligt att den flyttar in permanent. Igelkottar är riktiga trädgårdshjälpare som bland annat äter sniglar.
 
 

En inblick i växthuset.

Nu har vi påbörjat förodlingen av majs, pumpor, växthusgurka och frilandsgurka. Rotselleri och purjolök som var först ut i förodlingen börjar se riktigt fin ut men vi ger dom maj ut innan utplantering. I mittenbilden syns kål och sallad som såddes i april. I sista bilden majsen som såddes i dag.

En liten nostalgitripp på skogshuggarcykeln.

 
I sista stund fick Jan klart sin cykel så att vi kunde åka till Hässlevadets vattenturbindrivna ramsåg där den lokala hembygdsföreningen arrangerar sågdag varje år. Ska man se på hur det gick till förr i tiden måste man ju komma med stil. Så här reste skogshuggarna ut under 40-50 talet. Skogcykelvägar anlades i avverkningstrakter. Förutom huggaren är cykeln lastad med hyveltandad snabbsvans, yxa, lyftsax, lyftkrok, vändhake, barkspade, isärplockad bågsåg med blad. Proviant, kläder och småsaker packades i ryggsäcken på pakethållaren bak. Den här "skogshuggaren" har också unnat sig en pakethållare fram. På den ligger rullen med sängkläder. Naturligtvis sker färden på rätt sida vägen, det vill säga vänster.
 
 
 
 

RSS 2.0