Vårbruk med knorr.

 
Nu förbereder vi för fullt i landen. Traktorn är en bra arbetsbesparing men inte utan problem. Om en dieselmotor stannar beror det sannolikt på att den inte får bränsle. Efter en inspektion var det fullt med alger och slem i bränsletanken. Den sköljdes ur och torkades med fläkten till färgsprutan. Efter att ha monterat tanken läckte det. Då uppdagades en spricka kring bränslekranen. Lite lödning och kemisk metall åtgärdade detta och nu går traktorn igen. Under tiden hann Lisa hacka två tredjedelar för hand. Idag fick vi äntligen plöjt och harvat. Skönt med vår men vi haft en del snö på sista tiden också. Än är nätterna kalla.
 

Emballage blir trädgårdskonst.

Vedförrådet fylls från golv till tak. Efter att ha frågat runt fick vi tag på emballagevirke. Perfekt både för eldning och mindre byggprojekt. Nästan gratis snickrade sig Lisa en rund bänk kring den stora tallen. Det blir ett vackert inslag i trädgården. I sommar kommer den att vara mittpunkten i ett hav av lupiner och kirskål.

Mekarhelg.

Nu har det börjat bli varmt nog för att man inte ska få ont i fingrarna när man skruvar. Mekandet har jag legat efter med. I helgen har följande fixats: Vi har fått hem en ogrässpruta som ska bli slamsugarvagn. Traktorn har fått nytt bränslesystem för att man ska kunna starta på bensin och senare köra på andra bränslen som till exempel etanol. Lastbilen har fått bättre begagnad tank. Sist skulle slaghacken testköras och även den behöver modifieras en aning för att fungera på 31:an. Mycket mekande återstår men nu känns det som att jag är ikapp en aning. Hacken ska användas för att ta in grönmassa till våra odlingar. I sista bilden hackad bovete.
/Jan

Trädgårdsdax!

  

Efter en veckas rensning i det nya landet intill växthuset har nu tre vinbärsbuskar och två rader jordgubbar fått flytta in. Det börjar bli torrt i markerna och tjälen är sedan länge borta. Igår trumpetade en trana och vi såg den flyga över våra marker. Nu är det 100% trädgård som gäller. Vi har mycket att gräva och rensa inför årets odingar. Lökarna som vi satte i första förodlingsomgången har börjat titta upp. Idag har vi kompletterat med tomat, physilis, chili, paprika, äggplanta, broccoli, rödkål, brysselkål och blomkål. Sacha följer noggrant våra förehavanden.

Årets första skörd.


Idag skördade vi förra årets jordärtskockor. Dessa knölar är välkomna som omväxling i vår kost mestadels bestående av potatis. Det tar tid att borsta dem men nu är det mat på bordet och påfyllt i jordkällaren. Vi valde att fortsätta årets odling på samma plats som föregående år. Vi fick utsädet av Lisas mamma som i alla år har odlat dem på samma plats i sin trädgård med gott resultat. Ny kompost myllades dock ner och odlingen täcktes med halm. Jordärtskockor är ett åtråvärt byte för vildsvin. Vi har därför odlingen nära huset i hopp om att få ha den ifred.
   

RSS 2.0