Vedugnsbakat bröd.

 
Premiärbak i vedeldad bakugn. Vi började igår kväll med att elda snällt i ca 30 minuter för att driva ut fukt och värma hällen en aning. Dagen efter bör man elda 3-4 timmar. Vi var ivriga och nöjde oss med tre timmar. Under tiden kunde vi förbereda våra degar. Först in knäckebröd. Efter ett tag behövdes mer värme och vi eldade ytterligare en halv timma. Mer knäckebröd! Vi bakade två sorter: Ett med rågmjöl och ett med olika gryn, frön och linser. Sen bröden. Jan hade förberett en surdeg. Lisa ett sesambröd som jäst i 20 timmar och två små surdegslimpor som senare skulle bli skorpor i eftervärmen. Däremellan hann vi med två sorters småkakor. Den sista plåten fick gräddas i järnspisen. Vi höll på i ungefär sex timmar. Nu är vi trötta, rökta och dästa.

Julgransplundring i förtid.


Än har inte julen dansat ut. Jan jobbar som vanligt på sin ledighet och blev sugen på att fälla vilt. Granen var i fyrtioårsåldern och väldigt frodvuxen. Det kladdade en del när snabbsvansen skulle genom det färska virket men med fyra ekkilar och två timmars sågande var den fälld (efterarbetet lär ta desto fler). Hur många taggar den hade har vi inte räknat. Jaktposeringen är obligatorisk:
 

Nu ska granen ner!


På julafton fick vi ner alla grenar på granens ena sida. Den står någon meter från dasset och ska kvistas innan vi fäller den för att minska risken att den studsar in i dasset. Nästa steg blir att fira ner de tunga grova grenarna ovanför dasset. Några ska sparas för att vrida trädet bort från byggnaden när den landar. Nu är det för blåsigt och vi tar en paus.

Vedbodsarkeologi

Redan 2012 hittade vi denna skatt i vedboden. Gamla kataloger och gruppkorsband. Den älsta är från 1944 och den yngsta från sextiotalet. Det är intressant läsning.
I "Rätt smörjning" kan man läsa om "väldiga hästkrafter" från en tid då bilarna hade en toppfart på 70km/h och med liten marginal tvåsiffrigt antal hästkrafter.
Redskapskatalogen från femtiotalet med fina bilder på redskap som rationaliserade jordbruket i en tid då traktorn började ta över allt mer uppgifter.
I "Mjölkningsarbetes utförande" klagas det över att det saknas skolning och personal med rätt kunskap.
Det finns också en artikel där det börjar anas att kvicksilverbetningen och fågeldöden har ett samband.
Observera också de stora språkliga skillnaderna och att man skulle ha armbindel i trafiken om man är blind eller döv. Så speciellt många vägmärken verkade man inte behöva kunna heller. Rondellerna gick i vänstertrafik!


/Jan
 

Modifiering av lister.

Så här gjorde vi för att få till fönsterlisterna i tillbyggnaden:
Längst till höger är ursprungsmaterialet- en list som inte liknar någon antiklist vi tidigare sett.
I mitten har vi cirkelsågat den till rätt bredd.
Till vänster syns den färdiga listen. Med handhyvel har Jan tagit bort två "pucklar" och rundat till kanten.
Klicka på bilden nedan för att se hur det blev.

Applicering av tätningsmassa (byggtips).

Om man vill göra fina fogar kan man göra enligt följande:
1: Sätt maskeringstejp på var sin sida fogen.
2: Lägg dit fogmassan.
3: Sätt en plastpåse över tummen och dra en radie som slutar i kant med tejpen.
4: Dra bort tejpen innan fogen härdat. Dra i vinkel mot fogen för att minimera risken för kladd.
5: Färdigt resultat på bild 4.

Operation tvättmaskin.


Badrum, kök och tvättstuga. Vi vill ju utnyttja våra nya kvadratmeter till max. Genom åren har Jan knappt ägt något utan att det modifierats och nu är det tvättmaskinens tur. Vi funderar på att köra utan tryckvatten. En summer ska då kopplas in på elventilernas försörjning så att man får en ljudsignal tills rätt vattenmängd handpumpats in i maskinen. Vi är mycket sugna på att testa denna prima Husqvarna Ballerina. Elverket kommer behövas och vi väntar till nästa helg i hopp om lämpligare väder.

Julstök i nytt kök!

Nu har vi börjat flytta in i tillbyggnaden och Lisa ville genast prova de nya bakborden. Två sorters pepparkakor. En vardagssort med kli och rågmjöl i degen och en klassiker- Mormors skurna. Mycket mera arbetsyta men fortfarande en del bygg som måste stökas ut.

Stormen Helga

Stormen Helga drar just nu förbi. Grannarna har strömavbrott och vi kostar på oss att ha lite extra ljus till kvällen. Skrattar bäst som skrattar sist. Får se om vi har något växthus kvar imorgon. En reva har börjat gå upp i plasten på "nocken" längs en gammal vikning som ger en brottanvisning. Lisa har jagat runt efter diverse flygande föremål. Annars ser vi ut att ha klarat oss bra hittils. Sacha kom just in en aning överstimulerad. Nu sängen.
 

RSS 2.0