Liten höna tittar ut.

Plusgrader och töväder. Vi passar på att vädra in värme i hönshuset. Loranga, Struttu och Pinglan passar på att äta lite snö från dörrtröskeln. Vintern har gått bra hitintills. De tjocka fjäderdräkterna klarar några minusgrader. Som kallast har det varit minus fem grader i hönshuset och då var det tjugotvå minus utanför.
 

Sågbock 2.0

Innan vi sågar upp allt emballagevirke till ved räddar vi det som är användbart som konstruktionsvirke. Idag knepade jag ihop en ny sågbock. Benen är halvtihalvtade och hopskruvade med en vagnsbult. Sen två skruv i varje förband på längsbrädorna. Till sist kapas benen av på de mittre benen för att bocken ska stå stadigt.
/Jan
 

Ribbstickad tjocktröja.

I dagarna blev höstens och vinterns stora stickprojekt klart. En ribbstickad tröja i kraftigt ullgarn. Garnet är strävt och troligtvis avsett för vävning. Jag hittade en jätterulle på loppis som räckte till hela tröjan. Till kragen fick det bli ett lite mjukare garn. Ribborna blev inte helt raka. I mönstret ingår att man lyfter en maska vart femte varv. Ett annat vinterpyssel har varit att tälja hårnålar. Syns i första bilden om man tittar noga.
/Lisa

Gammalt lås får nytt liv.


Skafferidörren behövde justeras. När det var färdigt kändes låset slappt. Det fixar man ganska lätt genom att nita om axeln vilket kan man göra utan att värma den. Jag ställde det kompletta låset på en aluminiumplatta som satt fast i ett skruvstäd. Sen var det bara att knacka med kulhammare på nitningen tills låset var bra igen. För att inte slå på fästplattan kan man snurra runt den medan man knackar så att det finns gott om plats att jobba med hammaren.
/Jan

Vinter på riktigt!

För oss är inte vinter något elände. Vattnet frös i helgen. Klaffpumpen är enkel att vinterställa med hjälp av en kulventil och en dräneringsplugg. Vi har backupsystem bestående av en hink. Snö är ett tillfälle att leka lite med traktorerna och vi är ute på härliga skidturer utforskandes omgivningarna så fort tillfälle ges. På den ofärdiga grunden har vi skottat upp snö för att minska draget under köket och längs golvlisterna har vi satt filtar. Bor man i ett gammalt hus får man räkna med att det är lite kallt på morgonen och det är en riktig lyx att få värme från eldstäderna. Vi har också hunnit göra iordning en del ved för nästnästa vinter. Man måste ha framförhållning.
/Jan

Nyårslöfte 2016- att göra färdigt.

Kanske inte helt färdigt? Men det är ju bra att avsluta det som påbörjats innan nästa projekt. Till exempel vore det trevligt att få upp den nästan färdiga solvärmefångaren. Eller att måla den halvt målade gaveln och få dit de sista brädorna på jordkällaren. Vi har också en växthusstomme som ser väldigt tråkig ut. I den tilltänkta bastun har vi samlat på oss allt mer delar utan att ha börjat på någonting. Å andra sidan blev en hel del färdigt under 2015. Tillbyggnaden saknar bara lite färg. Hönsen kunde flytta in och vi blev en stor flock. Golven är också bytta i halva nedanvåningen. Odlingen gick bra trots en trög sommar och förråden är välfyllda med både mat, ved och virke. Vintern har kommit och det nya året börjar kallt. Lite rastlösa är vi nu på att börja infria vårt nyårslöfte. Mest rastlös är nog Sacha. Snön är så kall och mössen är så få.
 

RSS 2.0