Vinterställning.

Nu är vi nästan färdiga med allt som ska fixas innan vintern. Minin har fått snökedjor, snöplog och nya strålkastare. De andra traktorerna har ställts in för vinterförvaring. Från landet har vi tagit in alla dukar och skördat brysselkålen som sedan hängdes upp i garaget. Grisarna har fått extra mycket halm så att de kan göra varmt och mysigt. Vattentankarna har tömts och vi ställer om så att vattnet från hängrännorna går ut på marken istället. När allt är klart kan vi fokusera på att snickra och förbereda för nästa säsong. Lisa snickrar lådor till bina och Jan ska bygga vidare på garaget.
 

Ässja och skorsten i traktorgaraget.

Nu har det varit några intensiva dagar i garaget. Vi har haft besök av Anders Murare som har hjälpt till med att mura ässja och en början på skorstenen. Ässjan ska arbeta med sidodragsprincip. Det blir mycket diskussioner och skissande innan och under tiden som man bygger. Första varvet närmast golv  samt radiestenen under bordets järnbeslag är murad med teglet som Jan tillverkade för några veckor sedan. Resten av teglet kommer från jordkällarens gamla valv. Bordet är av begagnat eldfast tegel. Den stora luckan köptes på en loppis och järnbeslaget som håller ihop bordet är tillverkad av Rybergs Smide i Boet. För att kunna mura behöver det vara plusgrader och det börjar bli kostsamt att hålla lokalen varm. Projektet får därför vila tills i vår men det känns trevligt att ha kommit en bit på väg så att resten av bygget kan fortsätta.

Påbörjat bärland.

Kanske årets sista trädgårdsprojekt som kommer att fulländas nästa år. Vi har länge velat ha ett riktigt bärland till våra hallon. En yta på ca 4x6 meter grävdes ren från grästuvor. Sedan tidigare finns här gamla vinbärsbuskar i kanten och det känns som en trevlig plats för ett bärland. Hallon skall ha mycket sol. En utmaning blir att få bukt med tistlarna. Planen är att djupgräva bort rötter och sedan täcka med markduk. Fortsättning följer...
 

Insektshotell.

För snart en månad sedan hade vi besök av Sommenbygdens Folkhögskola igen. Den här gången fick de hjälpa till med att bygga insektshotell. Vi hade förberett med material. Ris, kottar, vassrör och murkna brädor har lagts i varv med utsorterat taktegel och rent lerbruk. Det viktiga för insekterna är att de rör som finns är minst 15cm långa. Hotellet placerades i ett soligt söderläge eftersom många insekter gillar värme.
 
 
 

Jan bränner hemma.

 
Efter att ha åtgärdat brunnen fick vi mycket lera över. Jan bestämde sig då för att försöka tillverka lite specialtegel till traktorgaraget. Steg ett blev att få leran slät. För detta fick vi hjälp av snälla människor som lånade ut en tvångsblandare. Så här gjorde vi: Teglet slogs ner i en form. Efter att klumpen pressats ur formen har sedan råteglet profilerats med en träbit. Därefter har stenarna torkats stående. När de torkat ett tag lades stenen ner för att sluttorkas. Vi torkade tegel i totalt två veckor och det är allt för kort tid.
Teglet staplades i en brännugn. Helst ska hela ugnen nå en temperatur på nästan 1000 grader. Det var det svåraste momentet och en del stenar har blivit mjukbrända och en del smälte av värmen. Vi eldade med rivningsvirke från grannen kompletterat med träkol. Efter tre försök med lite olika skorstensstorlek var Jan nöjd med slutresultatet.

RSS 2.0