Ordning och reda i växthuset.

I år har Jan fått upp plastade stållinor i växthuset. Tanken är att vinrankorna ska kunna följa dessa och så småningom skugga en aning när det är som varmast. De är också bra till att binda snören från, för gurka och tomat. Så här års är grisarna utestängda från växthuset.

Bin på rymmen.

Trots idogt arbete med svärmförebyggande åtgärder i bigården ville bina tvärt emot. Nåja än så länge är det endast ett av tre samhällen som svärmat. I bi-litteraturen beskrivs ibland svärmen som en fantastisk upplevelse. Ända tillfället då man kan få se hela samhället utanför kupan samtidigt. Himlen blir prickig av bin. Efter en liten stund lyckas de sedan samla sig i en stor klase. Denna gång i en gran nära bigården. Då gäller det att agera snabbt och fånga in svärmen innan den drar vidare. Vi använder oss av en pappkartong som vi skakar ner bina i. Den får stå svalt till kvällen efter då en flyttas vidare till en kupa. Fantastiskt javisst, men inte utan ett visst stressmoment. 

Honda moto

För ett tag sedan köpte vi en tvåhjulstraktor med kass motor. Jan har nu satt dit en ny som vi fick av Juha. Tack! Vi var på cruising med den runt bygden i går. Återstår bara lite kåpor, reflexer och trafikförsäkring.

Flytt till ny kupa.

För någon vecka sedan fick bina flytta in i en ny trågkupa som Jan byggt. Bin har fantastisk orienteringsförmåga. Om kupan inte står på exakt samma ställe kommer de därför inte hitta in. Vi gjorde flytten en tidig och lite kylig morgon för att behålla så många flygbin som möjligt. Flusteröppningen sattes igen med gräs för att de skulle göra en ny orienteringsflygning när de kom ut.

RSS 2.0