Istället för skogen.

Grannen ville bli av med hela maskinhallen. Nu har jag att göra i några dagar medan Lisa jobbar. Man får riva i rätt ordning så det inte rasar. Takplåten av aluminium lossades genom att kapa spikarna med tigersåg. Allt bra att ha när vi ska laga och förstärka våra byggnader. En del ved blir det också.
/Jan
 

Dom eldar. Vi spikar.

Vi har sneglat på grannens eldashög emellanåt. Det här var bara för bra för att eldas upp. Ungefär hundrafemtio meter entum i varierande skick. Rött är det också. Ringde och frågade. "Ta det du vill ha." Åkte sen dit med Manen och lastade så mycket jag vågade. Det var på vippen att lasset gick in i förrådet. Där får det vara tillsvidare.
/Jan
 

Påskpyssel

I går vräkte det ner snö och jag fick ta en paus i vårbruket för att istället pyssla lite inomhus. Generatorn skulle bytas på Manen och det resulterade i att jag tappade en skruv på golvet. Den trillade i myllan och trots att jag såg var den landade så var den för evigt borta. Så kan man inte ha det. Golvet grävdes ur och fylldes med bärlager. Sedan ett lager sand och till sist marksten. Mellanrummen har gjutits igen. För att betongen ska härda har den isolerats tillfälligt med wellplast.
Så här kan man göra om man ska rikta något tufft material. Det här är parallellstaget till Manen som får en översyn. Först borrades hål i riktigt hårda träbitar. Hålet har samma diameter som axeln och borras så att det blir en liten radie i borrets axialrikting. Detta för att det inte ska bli någon punktbelastning på röret. Sen hittades lämpliga metallbitar och arbetet stod domkraften för. Det gick åt några ton för att få staget rakt. Sen bockades det på rätt ställe.
/Jan

Vårbruk - en intensiv period.

Så snart jorden tillåter är det tid att börja med vårbruket. Det är en intensiv period med mycket som ska göras. Ogräs ska rensas bort, gödsel vändas ner, bäddar grävas.... I veckan fick vi mycket gjort. Cajsen och Jolin kom hit och hjälpte till ett par dagar. Pumba och Hamlet blev runda och glada av alla maskrosor. Till sist kunde jordkällaren fyllas på med årets första skörd. Nu är vi en bit på väg och redo för första sådd.
 
 
 
 
 

En MAN-isk lördag.

Det är en lång väg kvar innan det går att konstatera om mitt arbete med kopplingen gjort någon nytta. Jag har i alla fall haft tid att återställa framvagnen till originalutförande. För det krävdes professionell hjälp. Smeden Thomas på Mölnlycke bilfjäder har renoverat paketet som hade ett brustet blad och resten har riktats. En resa till Norge fick göras där begagnade delar till framvagnen köptes från en entusiast. På vägen hem hämtades kardanaxeln som varit hos Spalding för renovering av knutkors.
 
Väl hemma har lamellpaketet till överbelastningskopplingen rengjorts. Nya kopplingar till motorvärmaren togs från en skrotad militärlastbil. De nya slangarna buntas med begagnade läderremmar från försvaret. Generatorn testades igår och verkar fungera. Laddningsregulatorn hade en bruten ledare som reparerats. Traktorn står nu på alla fyra och nästa helg kanske den går att provstarta. Då får jag se om den ska plockas isär eller om renoveringen kan gå vidare.
/Jan

RSS 2.0