Osedvanlig lyx.


Efter två och ett halvt år utan indraget vatten är denna installation mycket lyxig! För 350 kronor köpte Jan denna sprillans nya klaffpump från civilförsvaret. Rören skruvade Jan ihop efter att ha hyrt ett gängsnitt av rörmokaren. Efter bara några få drag i monstret hörde vi vattnet närma sig. Sedan rann det till rejält. Efter fotograferingen kompletterade vi med en bit plastslang för att minska skvättet.

Nu är vintern snart här.

Idag flög några hundra flyttfåglar över gården. Räknar till ungefär tvåhundra individer i det här och det var tre grupper som flög mot värmen. Totalt 600- 700 fåglar. Fler lär det bli.
/Jan

Ett litet steg med tillbyggnaden, ett stort hål i plånboken.

 
I helgen har vi tapetserat med färg och väv för våtrum. Kulören har vi fått bruten efter den ursprungliga inredningen. Fler strykningar ska göras. Några bubblor lyckades vi göra men de kommer döljas av skåpen. Kanske hade vi för bråttom eller var för långsamma?

Man måste smida medan järnet är varmt.


Stora porten på ladan har haft ett krokigt gångjärn sedan vi köpte gården. Av någon anledning blev det värre för en vecka sedan och den har inte gått att stänga. Med rädsla för kommande höststormar fick vi bråttom med att fixa till det hela. Lastbilens kran är en stor hjälp till sådana här arbeten. Man får en hög lyftpunkt och dörren riskerar inte att välta. Sen kan man i lugn och ro ta bort gångjärnet och låta dörren hänga. De båda bultarna lossnade utan problem och snart kunde vi börja rikta. Gammalt järn vågar jag inte kallsmida då det kan vara sprött och få sprickbildningar. Någon ässja har vi inte. Vi fick dock en grill tillsammans med växthuset. Allt som kan komma till användning är bra att spara. Vi köpte en billig fotpump för luftmadrasser och två påsar grillkol. Efter en bra stunds eldande och försiktigt värmande var järnet varmt och kunde smidas. Matvrak som vi är sprang genast Lisa in för att göra pinnbrödsdeg.
/Jan
 
 

Skörda och förvara.

 
Att skörda grönsaker för ett helt år tar sin tid. Vi har haft många fina höstveckor och en extra vacker söndag hade vi Cajsen och Jolin på besök som hjälpte till med potatisskörden. Det har gått två veckor sedan dess och nu är samtliga rotfrukter i säkert förvar i källaren. Först görs en rengöring och sortering av allt. Skadade eller angripna rötter ska ätas först. Efter att ha testat oss fram två vintrar vet vi att morötter inte behöver förvaras i fuktig sand för att hålla sig fina. I år har jag byggt nya stapelbara lådor med hönsnätsbotten till rovor och betor och morötter. Potatisen har vi i stora säckar som placerats i större trälådor.
 
När jag säljer grönsaker på torget förvånas jag ofta hur kunderna gärna vill frysa sina bär och grönsaker. Även sådant som inte behöver frysas som till exempel squash. Om pumpa förvaras torrt och svalt kan man äta av den hela hösten. Vi producerar inte tillräckligt med el för att kunna driva en frysbox. Vi förlitar oss på gamla metoder och det fungerar bra. Inkokning (hermetisk konservering) hoppar vi dock över i år. Det tar mycket tid och mycket energi går åt samt att några burkar alltid misslyckas. Vår viktigaste proteinkälla är bondbönor som vi mjölksyrar eller torkar i ollor.
 
Tre små kom ihåg:
Mjölksyrning- 25g salt per liter vatten.
Surkål- En matsked salt per kilo kål.
Inläggning- En liter 6%ig ättika, 3dl socker, 3msk salt.
/Lisa

Vi leker mattläggare i tillbyggnaden.


Nu är mattan på plats! Efter goda råd från Juha vågade vi oss på att börja lägga in den själva. Det börjar bli kallt och mattan blir då väldigt bråkig att jobba med. Solen, vedspisen i köket bredvid, två varmluftspistoler, en infravärmare och ett väldigt massa knådande från oss båda behövdes för att limma den på plats. Sen var det dax att svetsa. Det tog en stund att komma på i vilken vinkel man skulle hålla varmluftspustolen men efter lite experimenterande värmde Jan och Lisa tryckte ner tråden med ett träskaft. Lite småpyssel i hörnen med en lödkolv och sen renskärning av den tvärsgående skarven. Det här golvet ska nog gå att leva med!  Lisa har också hunnit måla taket.
/Jan

RSS 2.0