Semestersammanfattning.

Vi har haft fullt upp ett tag och inte hunnit blogga så mycket. Kycklingarna har vuxit sig riktigt stora och har nu tagit steget ut i hönsgården. En sorglig sak som har hänt i veckan var att Struttu blev sjuk och dog. Först trodde vi bara det var solsting men när hon fortfarande var dålig dagen efter förstod vi att det var värre. Vi misstänker förstoppning i krävan. Vi försökte massera och ge henne olja men det kanske var för sent. Det känns tomt att ha mist vår glada Strutta och hon var alltid tillsammans med Loranga som nu går ensam.
 
Med golvet har vi kommit så långt vi kunde. Nu är brädorna slut och vår leverantör har semesterstängt. Det känns mycket bra att vi hunnit gjuta längs hela sockeln. Kanske musfritt och ingen frost på golvlisterna nästa vinter! Jan hade vissa problem med putsningen i värmen som kom den sista veckan. Till sist var alla sidor gjorda. Den nya brädan i bild är tillfällig som övre stöd till murarsleven. Den ska skruvas loss och slutligen ersättas med offerlist.

Vi kom hem till en tunna.

Efter en dag fylld av ärenden möttes vi av en glad gris som var rund som en tunna. I sitt sökande efter det gröna gräset på andra sidan hade han slunkit under stängslet och hittat en massa ätbart. När en gris börjar äta kan den inte sluta. Tur att vi inte var borta längre. Väl inne i hagen låg han snart dåsigt och rapade inne i hyddan.

Rätt ska vara rätt. Hamlet fick också komma ut en sväng. Nu är de ute på grönbete varje dag under ordnade former. Omogna äpplen är klar favorit efter jordgubbar så klart.
 

Golv på väg in.

Vi har jobbat vidare med stora rummet och kommit en bit på väg. Att ösa in Leca gick rasande fort med den förhöjda turboskottkärran. I hörnen finfyller Lisa med balja. Vi isolerar med träfiberskiva mot Lecan. Sedan fyller vi med kutterspån upp till golvet som så sakteliga börjar komma på plats. I bild tre ser ni vad vi åstadkommit på två hela arbetsdagar. Alla brädor görs rena i sponten med en skrapa. Sedan har det tagit mycket tid att pussla ihop det hela så att det stämmer vid frisen. Vi återanvänder det gamla golvet och ska sedan komplettera med nytt sista biten.

Betongblandaren renoverad.

Man taga det man hava av. Den här blandaren hade gått ganska många timmar men var fullt renoveringsbar. Nya hjul har den fått. Klurigare var det med drivningen. Remskivorna var helt utslitna och remmen nådde botten på skivan. En svarv är så klart det bästa i det här läget men en sådan har jag inte. Jag gjorde därför en slipmall (bild 2) för b-remskiva. Sedan vinkelslipades remskivorna medan de snurrade drivna av traktorn. Det var ca 6mm som skulle bort med hjälp av slipskiva, kapskiva, diamantskiva och till sist dubbelgradig och enkelgradig fil. Nu går nog blandaren några hundra timmar till och driften är utmärkt med nya remmar.
/Jan

Tips om hur man använder semestern på bästa sätt.

Semesterschema:
0600: Stig upp nu eller tidigare om du vaknar självmant.
0601: Frukost.
0630: Ta hand om husdjur.
0700: Börja jobba med årets byggprojekt.
0945: Andrafrukost.
1000: Fortsätt jobba.
1230: Matlag ett lagar lunch. Matlag två jobbar.
1300: Ät lunch
1330: Se till djuren och fortsätt jobba.
1600: Fika.
1610: Fortsätt jobba. En mindre paus för att kolla posten tillåts för en person.
1800: Matlag 2 lagar middag. Matlag ett jobbar.
1830: Ät middag.
1900: Mata djuren och fortsätt jobba.
2030: Dax att natta husdjuren, borsta tänderna och göra kväll.


Gjutning av ny sockel till huset.

Vi startade med att hacka bort alla rester av den gamla ingjutningen som hade släppt från grunden. Därefter skrapade och borstade vi rent från jord och löst material mellan stenarna. Därefter grundade vi med klister gjord på hälften mursand och hälften cement. Mellan stenarna murade vi i med cementbruk gjord på gjutgrus. För att få bra fäste mot grunden murades bitar av taggtråd in. På en del ställen anslöt gjutningen mot syllen som skyddades med grundmurspapp. Gjutningen gjordes i tre steg. Längst ner finbetong med ett armeringsjärn, i mitten lecablandning och längst upp finbetong med armering. Kvar att göra är norrsidan och sedan drevning och putsning av alltihop. På framsidan har vi behållt den gamla sulan.

RSS 2.0