En liten grind till vår genväg.

Nu är jättehögen med grindpall riven. Vi fick ihop en hel del användbart virke som kommer bli bra till mycket. Första projekt blev den här grinden som ska bli en passage genom vårt staket mot vägen. Haspen är gjort av en brädbit som hyvlats för att den inte ska svälla fast. En bit björk blev ett bra handtag. En kvist håller fast den på ena sidan. På andra sidan sattes ett snöre som även kan användas som lås. Ett kompostgaller råkade passa perfekt och stoppar fyrfota inkräktare och kanske rymlingar.

Lite hemmakemi.

Efter att ha tagit hand om och spräckt en vindfälld gran kunde vi samla in kåda. I vår gamla trågkupa fanns bivax. Lisa kokade ihop följande salva:
20 gram kåda
20 gram bivax
2 dl olivolja
Kådan och bivaxet smältes var för sig i var sitt vattenbad. Kådan hälls över i bivaxet. Därefter rörs olivoljan in och salvan får smälta ihop. Till nästa gång ska oljan värmas innan den hälls i för att inte blandningen ska stelna.
Salvan är bra mot torr och sprucken hud. Det doftar gott av bivax och kåda.

Strömavbrott? Inte hos oss!

Igår kväll slog stormen till med full kraft. Vi gav oss ut på en kort översyn för att stormsäkra luckor, dörrar och lösa föremål. Något slamrade från grannladan och vi tog oss dit genom stormbyarna för att konstatera att det bara var en flakplåt på en traktorvagn. Konstigt! Våra grannar brukar ha det mer upplyst i sina hus och man brukar kunna se gatlamporna i byn på avstånd. För en gångs skull var vår gård den mest upplysta.

Mera hönshuspyssel.


Ute regnar det och snöar om vartannat och det är bra att ha lite inomhusjobb att fylla tiden med. För att göra hönshuset mer lättskött har vi satt masonit på innerväggarna. Som kantlist användes takläkt. Medan Lisa bytte en bjälke under det stora fönstret kunde Jan sätta upp nät och bygga lite inredning. De gamla redena har gjorts i ordning och allt gammalt mög har slängts ut. En liten förändring i redenas placering har gjort hönsens utrymme lite mindre än innan. Det är dock nästan tretton kvadratmeter stort. Vi kan alltså ha nära på fyrtio höns men det börjar kännas lite trångt. I ladan har vi en två meter hög stuv med grindpallar att riva. De ska bli ved och virke till hönsgården.

Hönshuspyssel


Vi jobbar vidare på hömshuset. Det gamla fönstret höll på att trilla isär och byttes därför mot ett annat. Det nya fönstret var lite större än det gamla men vi hade tur. Efter att ha tagit bort alla lister och kortlingar som dessutom var ruttna fanns det plats. En kil av björk är bra att ha för att få loss virket utan att skada det. Fönsterhålet fick göras smalare. Lyckligtvis passade två reglar perfekt och fick skavas en aning för att lämna plats till vattbrädan. Väggen under fönstret var i dåligt skick och vi bytte ut klädselbrädorna. Med rutan på plats har vi kommit ett steg närmare våra framtida höns.
 
Den lilla hönsluckan hängde också på sned. Vi bytte ut klädselbrädor och lister som var ruttna. Ovanför passade en bit av det gamla fönsterblecket som vattbleck. Så när som på några spikar och vindpappen har vi gjort allt med återbrukat material.

Då var året till ända...gott slut, gott nytt!

 
...katten får summera. God fortsättning på det nya året!

RSS 2.0