Vårflod och översvämmning.

Ena dagen snö, andra dagen tö! Nu är det ordentligt blött i markerna. Vi anade vad som skulle hända och började gräva dike redan förra veckan. Till lunchen när Lisa skulle ta sig några rötter ur jordkällaren möttes hon av vatten framför dörren. Med gummistövlar på gick det bra ändå. Diket var färdiggrävt och soppan var klar tills Jan anlände från Estland. Vi ska jobba med dränering i året som kommer. Fuktigheten ska vara hög i en jordkällare men öppet vatten är lite för mycket.

Vårlökar och sådd av matlök.

Nu börjar det spritta i våra gröna fingrar och klor! För stunden är vintern mycket mild och vi har knappt tjäle. Vårlökarna slår snart ut och det är dax att påbörja den långa processen att få fram purjolök. Vi började med att vika trehundra papperspluggar som varsamt fylldes med såjord. Sen i med fröer. Förra året hade vi ganska mycket ljus men ingen värme i förodlingsrummet. Nu har vi bara ett fönster men värmen kanske gör att det ändå går bättre i år. I längtan efter ett riktigt förodlingsrum får vi låta växterna trängas även i år. Vi har ganska lite grödor med egentligt förodlingsbehov men kanske blir det lite fler röda tomater att njuta av denna höst. Vi ska även prova kikärtor som en kuriosa.
/Jan
 
 
 
 
 
 
 

Storstugans tak. Spår efter eldsvåda?

   
Nog var det trevligt att stiga in i nya husets storstuga, ett snyggt sextiotalsrum, men det kändes lite som en inslagen julklapp. Man undrade hela tiden vad som döljde sig bakom. Pappspänningen var delvis förstörd. Kanske av tidigare spekulanter. Vi funderade länge om vi skulle försöka laga men beslöt till slut att öppna upp där det var som sämst. Det är ett stort arbete att dra ur den miljonen småspik som höll pappen på plats. Därefter ska taket skrapas och spacklas för att åter kunna målas. Taket ser redan mer levande ut när virket kommer fram. Bjälkarna var en glad överraskning med sina minimalistiska lister. Här och där ser vi spår efter krokar som hängt i taket. På två ställen har huset varit nära en eldsvåda. (Bild 4). Vi tror att det är ljus som hängt för nära. Taket är också färgat av sot på sina ställen troligen från fotogenlampor och den öppna elden.

RSS 2.0