Slutet gott, allting gott.

'
Efter en ovanligt torr och varm sommar har vi kunnat fylla på jordkällare och skafferi med grönsaker, bär samt till och med några burkar honung från årets odlingar. Man hinner nog aldrig färdigt med riktigt allt som skulle kunna göras. In i det sista arbetar vi med vårt grönsaksland. I lördags blev vi erbjudna att tömma grannens gödselstack. Nu kan vi göra fina bäddar i väntan på nästa grönsakssäsong.
 

Min finska väst.

Finlandsresan erbjöd tid för stickning i passagerarsätet. Komponerade en finsk väst stickad i ett stycke med två rundstickor för att få plats med alla maskor. Använde tvåtrådigt ullgarn och började med 176 maskor. Avmaskade för armhål 24 m innanför 38 m från kanten i sidorna. På tillbakavarvet lades 50m upp över avmaskningarna. Därefter resårstickning utom på de 10 yttersta kantmaskorna. Efter 10 cm stickas alla maskor tillsammans 2 och 2 (ej kantmaskorna). Sedan 4 varv rätstickning och ytterligare 10 cm resårstickning. Samma minskning som förut och avslutning med 6 varv rätstickning.

Finland mitt i skördetid.

Att resa bort en vecka i september kanske inte är det mest optimala med tanke på alla höstsysslor som hänger över oss på gården. Jan hade dock fått tag på en efterlängtad Valmet 15 i Finland. Efter att ha lockat Lisa med den vackra naturen, en hotellnatt och peroger i Finland kunde resan planeras. Vi har ju ändå inte varit på semester tillsammans sedan 2012. Jan har fått stor hjälp från Finland med att få ihop traktorn och alla saker och därför gjordes gentjänsten att leta upp, köpa och ta med en stenkross dit som tack för hjälpen.
För att få så mycket nytta av resan som möjligt körde vi via Haparanda och då är det ju inte så långt kvar till Holgers traktormuseum i Svartbyn. Eftersom delar av samlingen är till salu passade vi på att göra lite affärer. En tallriksharv och en Ysta Brix gödselpump köptes här. Ett stopp gjordes också i Luleå för att köpa lite delar.
I Malax var det dax för omlastning. Krossen och alla saker åkte av och Valmet med tillbehör på. Sedan körde vi till ett antal adresser under hemresan för att plocka upp snökedjor, dokumentation och ytterligare tillbehör samt en vattentank.
Ett tips kan vara att inte förvandla en semester till ett milätande maraton. Vi spenderade väldigt mycket tid i lastbilshytten men det fanns också tid till naturupplevelser på kvällar och morgnar. Vi hann med grottkrypning i Iggesunds mäktiga Bodagrotta och två nationalparker i Finland. I Lepplax hann vi också med att handla härdiga växter som kommer passa bra i det lite karga klimatet hemma hos oss. Totalt körde vi nästan 300 mil med övernattning i Iggesund, Skellefteå, Ii (ja, det heter så!), Wasa, Björneborg, Åbo, på färjan och tillbaka hit.
 
STORT TACK till alla som passade gården, hönsen, katten, grisarna och husspindeln medan vi var borta!
 

...och årets traktor blev en...

Eftersom mina föräldrar är finska känns det bra att äga ett stycke finskt kulturarv. Valmet 15 var fabrikens första modell med 15 hästkrafter. Tanken var att den skulle passa små lantbruk, vara tillräckligt lätt för myrmark och att den skulle vara lika stark som parhästar. Vi importerade denna under vår finlandsresa som vi skriver om snart. Med traktorn kom plog, två harvar, snöblad, breddningshjul, snökedjor, stockavält och valmets egna snöjärn som fästs på traktorns bakdäck. På vägen köpte vi även lite småsaker och en liten tallriksharv.

RSS 2.0