Observationer 2016

 
Här skriver vi fåglar observerade från vår mark under året.
 
2016-02-28
Sparvuggla. Lyckades locka till mig den så att den satt i en av granarna på gården. Mycket söt liten uggla!
Varfågel. Satt i samma gran som ugglan fast i morse!
2016-03-13
Domherre, Blåmes, Stjärtmes, Talgoxe, Skata.
2016-03-16
Trana.
2016-05-14
Gök. Satt i granen.
2016-05-15
Sångsvan. Flög på låg höjd i en halvcirkel runt ladan. Vände söder.
2016-06-23/24
Blå häger, Albinokråka (I Björnseryd).

Goda grannar guld värda.

Att såga med handsåg så nära marken i vått och fransigt virke tog hårt på min rygg som för stunden ändå inte mår så bra. Inte heller känns det jättekul att köpa motorsåg för att såga upp en enda gran. Karin räddade oss som hade komplett motorsåg med verktygsväska och skyddsbyxor att låna ut. Jag trodde det skulle gå på en timma att kapa upp granen och Lisa trodde mer än tre timmar. Lisa fick rätt och jag är nu skyldig våfflor med glass men det är ju gott för mig också. Tidskrävande var att svärdet inte nådde in till mitten och att det tog tid att få ner stocken i en sådan längd att traktorn orkade lyfta. I utgångsläget vägde den nog 2.5 ton. Nu är den slaktad till lagom stora bitar för huggkubben. De grövsta fick jag såga loss kärnan på, lyfta bort klabben och sen såga av fyrkanten som blev kvar. Ganska smidigt när man kom på det knepet. Observera också hur anfrätt äppleträdet ser ut där det stått intill granen. Kanske går det att rädda.
/Jan
 

Bisyssla på gång?

 
En solig söndagseftermiddag när Jan gett sig av mot ännu ett uppdrag i Estland passade Sacha och jag på att bekanta oss lite mer med bikupan. Förvirrad av all information, jag har på sista tiden läst en hel del böcker om bin, kände jag att mitt första steg som blivande biodlare måste bli att dissikera kupans inre delar för att sedan rengöra dem. I trågkupan som är lite halt och i behov av en ommålning (bild 1) fanns 26st ramar i en stor trälåda och dessa var täckta med små brädor. Det fanns också två större brädor med runda plast genomföringar (nu i efterhand har jag förstått att de ska användas när man vinterfodrar bina med sockerlösning). I en bok stod det att det är viktigt med nogrann rengöring av alla delar innan man börjar. Jag började med att skrapa bort beläggningar och samlade allt vax i en hink. Sedan ska jag rengöra delarna med 5%ig kaustiksoda och smälta ner vaxet för återbruk.
Är fortfarande ganska förvirrad men en del bitar börjar falla på plats. Vi får se om det blir inflyttning senare i vår.
/ Lisa

Illvillig tvättmaskin.

Vi har nu testat tvättmaskinen två gånger och det står klart för oss att den har mycket egen vilja. Det känns inte som att den till punkt och pricka följer det valda programmet. Tvätten blir ren men också mycket blöt och kanske inte så varm. Jan har mixtrat en del med mekaniken för att vi ska kunna höra när maskinen vill ha vatten och det vill den ha i stora mängder. Så långt är allt till belåtenhet. Centrifugen verkar vara svårstartad. Den gick dock igång vid ett tillfälle och maskinen hoppade och studsade som en riktig ballerina. Sacha mycket reserverad till detta oranga monster som plötsligt väckts till liv. Blött på hela golvet, usch.

Med näsan i frökatalogen.

Efter en liten försmak av våren har vi åter fått ett nytt gnistrande snötäcke och kyla i luften men solen lyser och dagarna blir längre. Det är dags att börja förodla de mest långsamma grödorna. Vi har börjat med purjo och kronärtskockor. Vill också gärna prova rotselleri i år och då blev det brådis att beställa frön. Efter noga övervägande fick vi till slut iväg beställningen. Förutom rotselleriexperimentet ska vi testa att odla blomkål och broccolo. Jan ville pröva en chilli med citronsmak. Annars höll vi hårt i plånboken. Eget utsäde räcker långt till ärtor och bönor.

Reglar till attefallshus?

Nej, sånt här kan jag inte köra förbi utan att fråga om det ska slängas. Förmodligen ett emballage till en industrimaskin. Pallen var gjord av 45x145 reglar i C16 kvalitet. Hundra meter i 5,4 meters längder. Även de grövre reglarna ingick men de var extremt kvistiga. Vet inte vad vi ska ha det till men en tur på fem mil med lastbilen fick det vara värt. Jag bröt loss dom och Lisa kånkade. Lite ved blev det av tvärpinnarna också. Så är månadens räkningar betalda. Fem kronor i infrastrukturavgift för att jag kört över bron i Motala.
/Jan

RSS 2.0