Uggleholken färdig.

På grund av sommarens svärmning av granbarkborre är stora delar av skogen runt oss kalhuggen. Vi har haft kattuggla i just denna skog. Det kan vara att den bor i en mycket gammal gran som gått av på mitten men det skadar ju inte att sätta upp en holk nu när alla andra gamla träd är borta. Holken kan även nyttjas av andra fåglar. Det var en ganska tung pjäs att häva upp i ett träd. Bebodd väger den nog 20-30kg. I botten läggs spån och barr. Många ugglor bygger inte bo och samlar inte material. De är beroende av håligheter för att kunna häcka. Denna uggleholk är byggd för kattuggla. Sparvugglan vill ha en ljustät holk. Slagugglan gärna en tittspringa som en spricka på holkens framsida. Inflygningen ska vara fri från hinder. Annars är det omöjligt att få holken bebodd.

Sista granen fälld.


Från början växte det fyra stora granar i trädgården. De var inte så gamla utan hade vuxit upp under de fyrtio åren som gården stått övergiven. Konsekvensen av att få så stora träd är att det skuggar och tar näring från annat. Nu är sista granen fälld. Veden kommer förstås till nytta kommande vintrar, ladan får fler soltimmar så att timret hinner torka upp mellan skurarna och vi får mer plats till bikupor och annat. Lite ve(d)modigt känns det ändå att ta död på ett så vackert (?) träd men för att respektera dess bortfall görs allt arbete för hand så att det känns i kroppen.

Vårkänslor.

En snöfri vecka i februari kunde djuren njuta i trädgården medan matte passade på att beskära äppleträd. En dag senare kom snön tillbaka och samtliga återgick till sina bon. Det kan vara lite vanskligt när bina vaknar för tidigt. Nu gäller det det att hålla koll så att de har tillräckligt med mat.

Skånevanten.

Ett litet sticktips: På Hemslöjden i Skånes hemsida finns mängder av gratismönter på snygga vantar. Kunde inte låta bli att sticka Skånevanten. Ändrade lite så att det blev en prästkrage istället för ett korsvirkeshus.
 

Traktorgarage. Tak på.

Vi blev lovade en vecka med 5 till 8 minusgrader. Perfekt! Nu kunde vi lägga tak. Taken skär in i varandra nere vid takfoten och merparten av tiden gick åt till att passa in och lägga papp på tillbyggnadens nedre del och sedan bygga det andra taket ovanpå pappen. Snön var till en början inga problem. Bara att borsta bort. Några dagar senare blev det helt plötsligt plusgrader och väldigt besvärligt. Det var bara att avbryta medan vi höll på. Dagen efter frös det på och vi fick skrapa hela taket med isskrapor för att lägga pappen. Som penna används en späntad sticka av råspont som vässats i änden. Utsidan av en blyertspenna kan också användas så att man får färgade streck.
 
Längst ner på taket fästes en bärläkt tillfälligt med skruv och stegens hakar passar bra över en entums bräda. Vi jobbade in i mörkret tills vi klädde in hela huset i presenning. Vi var ganska slitna efter att ha jobbat långa dagar i snöblåst i en vecka. Projektet har legat lite nere ett tag på grund av ostadigt och blåsigt väder. Vi gör litegrann nu och då medan energin börjar komma tillbaka.
 

RSS 2.0