Loppsoffan på plats.

Vi har börjat provinreda undervåningen och Jan blev påkommen med att ligga och lata sig i soffan som vi hittade på loppisen i Skåne. Den har blivit skurad och rengjord med golvsåpa. Observera den vackert kurvade pseudoschäslongryggen!

Hämtning av tak.

 
Vi har glömt berätta om taket vi hämtade. Jan såg en skänkesannons gällande en hel lada. Trodde inte vi skulle få taket men sen ändrades annonsen till att taket var kvar. Vi fick det på grund av att andra inte fått ihop tillräckligt med folk för att ta ner det. Det gör man väl ensam om det är så?  Vi visste inte hur lång tid det skulle ta. Det gick ganska bra och vi fick en hel hink med begagnad klockspik på köpet. På den brantare delen fick vi jobba med stöd från klätterrep och sele. Något som Lisa fixade galant. Tre vändor med bil blev det. Nu har vi tillräckligt med färdigpatinerad pannplåt för resten av livet. Tack Peter för att du löste vårt problem med att få tag på släp!

Tredje isnatten i juli / augusti.

I natt var det tredje sommarnatten med ispärlor i gräset. Vi hade även en i juli. Kalla vackra morgnar har varit vardag. Vi oroar oss lite för våra frostkänsliga grödor men än går det bra.

Nostalgiflytt från Malgomaj till Holaveden

För ett tag sedan var jag tillbaka i Malgovik för att se om det fanns fler delar till Manen som hämtades i vintras. Förhoppningarna var stora men förväntningarna låga. Lite saker fick jag i alla fall med mig men först lite bakgrundshistoria:
I bild 1 ser man Arnes verkstad. Han var första ägare av traktorn. Höger om verkstaden är skogsarbetarkojan. Den stod på medar och kunde dras ut på snön till valfritt ställe där man tog ner skog. Kojan var spartansk men för tiden modernt inredd med två sängar, lite hyllor, möbler, en vedspis och fotogenkamin. Arne var ganska klurig och från den vattenmantlade kaminen gick två slangar som kunde anslutas till traktorn för att hålla motorn varm. Det är osäkert hur länge MAN traktorn användes i skogen men man kan nog utgå från att den var dragare i alla fall under femtio och sextiotalet.

I bild 2 ser man det jag fick med mig av extra saker till MAN. Alla rutor och fragment av hytten, ett däckjärn och motorvärmarkabeln. Några fler saker hittades men de var för stora för att rymmas i bilen.
I bild 3 ser man målet. Som synes har jag ganska långt kvar innan hytten och traktorn är återställd!
I bild 4 har jag hämtat en verkstadsvagn som ska ersätta Arnes koja. Vi har ju inte så mycket snö här.
Målet: Att inreda vagnen med skogsverktyg, bilder och Arnes saker. Litet museum som också är gäststuga.
I bild 5 ser man alla tillbehör som jag tog med. Tack Urban för donationen! Bland annat Arnes kompletta kamin, motorsåg, hjälm, radion från kojan och diverse kättingar och saker för skogsarbete.
Fortsättning följer.
/Jan

Tapetseringen i mål.


Äntligen har vi avslutat vårt evighetsarbete med tapeterna i storstugan. Tapeten är en originaltapet från 20- talet som legat gömd på ett lager i nästan hundra år. Tapetseringen försvåras av att pappret är mycket skört, trycket är vattenlösligt och varje våd ska kantskäras. Att huset har sneda väggar och golv försvårar ytterligare. En linjelaser hyrdes för att markera mönsterpassningen runt hela rummet. Vi visste inte om tapeten skulle räcka och varje felskuren våd minskade marginalerna. Till slut var vi varvet runt.
 
Jan har dessutom slipat golvet och Lisa påbörjat insåpning av det samma. Inflyttning närmar sig.

RSS 2.0