Vår första bisvärm.

När Jan försökte få ordning på en startmotor och Lisa var som mest upptagen med täckodling i stora landet hände plötsligt något utanför ladan och all uppmärksamhet fick riktas på bina. Ett moln av bin surrade intensivt runt bigården. SVÄRM! Vi letade upp biboken och läste på. Under tiden samlade sig bina i en låg buske framför bikuporna. Vi kunde enkelt skaka ner dom i en kartong som förseglades och bars in på vårt svalaste ställe, för tillfället ca 18 grader. Sedan fick vi låna en tillfällig extrakupa från föreningen. Det rådde delade meningar om hur länge man ska vänta innan man förflyttar bina till kupan. Vi valde att vänta tills på kvällen, dag två. Vi gav dom fem st byggramar med bara en vaxlist i överkant samt två med hel mellanvägg. Efter tre dagar fick dom två honungsramar. På mittenbilden syns en utbyggd byggram som bina byggde ut på en vecka. I högra bilden kan man se drottningen som avslöjar var svärmen kom ifrån= grön kupa. Det är inte konstigt att bina svärmar. De har haft ont om utrymme på grund av brist på ramar och stort honungslager. Även i gul kupa har drottningen försvunnit. Vi har dock en ny som börjat lägga ägg i vår avläggare (röd minikupa).

Medvind i grönsakslandet.

Intensivt arbete med ogräsrensning, gallring och täckning börjar visa resultat i stora landet. Morötterna närmar sig fingerstorlek, den första broccolin snart skördeklar och en och annan sockerärt börjar ta form. Några skamfläckar som inte visas upp i bild finns dock. I ett hörn löper spritärtorna amok med ogräsen, men om någon gröda klarar konkurrens så är det nog ärtor. Uppbindningen får vara i år. En annan motgång har varit jordlopporna som gick hårt åt vaxbönorna. I försök att styra upp skörden såddes nya i växthuset och nu är de klara för utplantering.
Tillbaka till skrytbilderna. I kantzonerna breder honungsört ut sig i samsådd men blodklöver och solros som ännu inte blommar. Vi har också lyckats etablera flerårig malva (kattost) i rutan närmast skogen. Mycket att hämta för bin, humlor och fjärilar ger oss en bra pollinering även bland grönsakerna.
 

Majs och bönor i Pumbas hage.

 
Pumba har hållit ogräset nere i lilla landet över vintern. Efter att ha luckrat upp jorden med grep och stängt för grisen blev det plats för majs och sen sådd av kokbönor, lite sockerärtor och sommarblommor. Majsen gödslades med ett tunt lager kompost och täcktes med gräsklipp. Vi komposterar hönsgödsel tillsammans med trädgårdsavfall och hushållskompost så det blir mycket krut i den. Blir spännande att se om grisbete har någon långtidseffekt på ogräset. 

Traktorgarage: Hjälp av muraren.

Nu har Stefan murare från Anders Murare varit här och murat fast den vackra luckan som grannen gjorde åt mig. Framför luckan ska ässjan vara. Eftersom den blir lite inträngd i ett hörn kan det vara svårt att smida långjärn. För att lösa detta problem kan man sticka ut järnet genom luckan och täta med löst tegel. Kan vara trevlig till ventilation och lite morgonsol också.
 

Utökning av bigården.

Våra två bisamhällen från förra året ser ut att må bra. Det är dock alltid bra att ha en drottnng i reserv så vi bestämde oss för att göra en liten avläggare. För att husera dom behövs egentligen bara en enkel låda men när vi väl börjat snickeriet kunde vi inte låta bli att bygga en minikupa. Det här är lite av ett experiment. Får se hur bina trivs på sexramarslådor, halvram.

Allt på en gång i stora landet.

Nu kan vi inte längre klaga på vattenbrist. Regndansen har gett resultat och alla vattentankar är fulla (12000 liter räcker nästan hela säsongen). Grödorna men också ogräsen växer så det knakar. Nu händer allt på samma gång. Utplantering av förodling, första potatiskupning, rensning av ogräs, gallring av frilandssådda rotsaker och sista frilandssådd av bönor.

RSS 2.0