Kycklingarna växer så det knakar?

Hälften av maten hamnar utanför men är dom inte lite större idag? Sacha längtar efter att få sätta tänderna i godsakerna. Hon var med och byggde det sista på hönsgården. En av hönorna har vågat titta ut genom hönsluckan men det är en stor och skrämmande värld därute. Till råga på allt kom en jätteläskig humla och skrämde slag på både Loranga och Struttu som vi har döpt de stora hönorna till.

Fler i familjen!

Idag växte familjen från två vuxna och en katt till två vuxna, en katt, två hönor och åtta kycklingar varav en tuppkyckling. Vi bestämde oss tidigt för Hedemorahöns eftersom det är den mest nordliga svenska lantrasen och därmed köldtålig. Vår begränsade eltillgång gör att vi i dagsläget inte kan driva en värmelampa. Efter att ha ringt runt fick vi tag på två hönor som nästan är värpmogna samt åtta kycklingar som har hunnit få fjäderdräkt.
Till en början tryckte kyckligarna ihop sig i hörnet på transportburen men efter att ha strött lite mat ända fram till foderautomaten blev det fart på dom och alla var hungriga. Det var skönt att se att alla åt och drack. De stora fann sig snart till rätta och gillade att sprätta. Värpredena verkar inte duga än så länge men kanske imorgon. En viss rastlöshet går att ana. Kanske var de vana att gå ute vilket de snart ska få göra.
Foderautomaterna byggdes i sista stund. På en loppis köpte vi frisbees för en krona styck. De har popnitats fast i botten på hinkar. Köpehinken sprack vid bearbetning så det fick bli en livsmedelsförpackningshink till den andra. På sikt kanske vi skaffar vattenautomat men just nu en begagnad hundskål. Vi hade hunnit vitkalka väggar och tak. Det sista på inredningen byggdes igår kväll. Nu har vi fullt upp med att passa upp de små.

Knep mot loppor.

 Idag har jag sått kolrot, svedjerova, två sorters majrova och rättika i stora landet. Förra säsongen hade vi ett litet bakslag i kållandet pga. jordloppor. Slutresultatet blev dock ganska bra och vi kan fortfarande hämta oss en rova till rotmoset från jordkällaren.
I år har jag förberett mig och har några husmorsknep i fickan som ska testas. Det första är att direkt vid sådd beströ jorden med blad från färsk nässla. Nästa knep är snarlikt och innebär att vattna  med nässelvatten. Tredje knepet ska tillämpas så snart de första hjärtbladen kommit upp. Då ska jag vattna och strö träaska över dem. Allt detta ska  mota lopporna i grind. Får se om det lyckas. Jag såg faktiskt loppor redan idag så om det inte blir några angrepp vet jag att det fungerat.
Nu börjar jorden komma upp i temperatur här och i dagarna fortsätter jag med sådd av rödbetor, fänkol och gröngödsling i stora landet. Cirka 3kg gul sättlök ska också i backen samtidigt som det är dags att börja förodla majsen. /Lisa


Mer kompost!


Jan har länge funderat på hur vi ska få till en ljustät anordning för att kompostera ogräs. Vi försöker hålla ögon och öron öppna efter saker som någon vill bli av med samtidigt som det är något vi vill ha. Som tur var ville Lunnevads Folkhögskola bli av med sin Ale- trumma. Den hade fått ett blixtnedslag och fungerade inte. Snabbt konstaterades att drivverket var ok och vi hämtade hem maskinen. Vi ställde den på staplar med marksten och vägde in. Sen var det dax att mata den med kultur. Ett enkelt skärmtak skyddar mot väder och vind. Den ska få knappar för fram och back istället för programverk som drar för mycket ström.

Växtfynd.

 
I helgen var det dags för årets stora happening på Öninge camping. Växtmarknad och backluckeloppis, folkstorm och sedvanlig tumult i jakten på de bästa fynden. Jag kom över denna vackra planta som ska växa och bli ännu större (hoppas jag). En rödkvanne Angelica gigas som kan bli 140cm fick sin plats nere vid brunnen. Om det går bra och den sätter frön kommer jag nog att flytta upp ett exemplar till kryddlandet i framtiden. Kom också hem med en liten julros och en stevia (sötflockel). Ska bli spännande att testa i stället för socker så småningom. /Lisa

Hängrännor och stuprör på ladan. (Del 2).

Vår leverantör av takavvattningssystem hade inte böjar med skarpa knän så det blev till att leka plåtslagare igen. Har inte gjort sådana här jobb innan men efter att ha synat de som finns på vårt boningshus fick jag en del ideer:
Bild 1: Knacka ut en fals runt hela röret med pennhammare. Knacka sedan falsen plan.
Bild 2: Knacka ner kanten runt hela falsen. Använde ett mothåll som sattes i skruvstädet.
Bild 3: Så här ser den ena halvan ut innan det är dax att vika runt falsen.
Bild 4: Det andra rörets fals görs mindre så att den passar i den första. Sen får man börja knacka runt kanten. Det är bra att börja med att "nästa fast" falsen på tre ställen så att rören inte kan krypa ur. Sen är det bara att knacka hela vägen runt. Avslutningsvis kan man knacka med mothåll för att det ska bli helt tätt. (Bild 5). Här med två hammare. Jag har valt att sätta omviket uppåt så att eventuellt läckage styrs in i röret.
Bild 6: Den färdiga skarven.
Bild 7-8: Utkastet kan "snidas till" efter tycke och smak. Om man knackar till kanten så blir den mjuk och ser inte så vass och hemsk ut. På bild 8 syns det färdiga resultatet. Vinklarna blev inte helt bra men med tanke på att det var första gången så är jag ganska nöjd.
Tips och knep för bra resultat: Rena verktyg och arbetsytor. På bilderna syns en del repor för att jag inte slipat av alla vassa kanter och polerat mina hammare. Är det märken i verktygen kommer det smitta av sig på plåten.
/Jan

Potatis, rötter och bondbönor.

I lördags var det dags. Vi sådde morötter, palsternacka, svartrot och havrerot i terassodlingsbäddar. Sedan drog vi bana efter bana med tvåmansådern. Vi satte potatis och sådde bondbönor. Fiberduken räckte inte riktigt men de flesta bondbönorna får lite fågelskydd i början.

Lite funderingar i skuggrabatten.

Ännu ett stickprojekt avslutat! Med grovt garn och stickor nr 6 går det kvickt. Lite ont om garn så det fick bli en vid hals. Den fina tygpåsen är en present från Irja. Hon har fyndat löpare på loppis som passar perfekt till väskor och dessutom fodrat med ett annat tyg så att väskan är ordentligt styv. En bra idé tycker jag. Jättetack!
Står och tittar ner i vår skuggrabatt på baksidan av gamla huset. Finast just nu är de söta små ormögonen. Ramslöken ser ut att få blommor i år :) och aklejorna är också på gång... Det finns också plats för arkeologiska fynd. Är det mycket små hästar som bott på gården i svunnen tid? Eller har vi möjligen hittat ett par oxskor, eller är det någon form av beslag? Någon som vet?
/Lisa

Jämnt med cement i hönshuset.

 
Innan start fick Jan hjälp med att modifiera en lyftarm på traktorn (bild 1) genom att skjuta ett hål med en vattenjet. Lyftarmarna är hårdare än ett HSS borr. Sedan fick vi snurr på den ny-gamla cementblandaren och när Jan väl påbörjat det nya golvet fick Lisa fullt upp med sand, vatten och cement. Arbetet måste fortsätta trots regnskurar.
 
Så här fixade vi golvet:
1. Rengöring av det gamla golvet, syns inte i bild, men viktigt för ett gott resultat. Tog bort allt löst material med spadar, hackor och asksug.
2. Vattnade golvet och för att få en bra vidhäftning borstade vi i cementslam i alla förband.
3. Vi fyllde de största håligheterna med grov betong och kunde även återvinna en del av det material som skrapats loss från det gamla golvet.
4. La ut ett ca 3cm tjockt lager av finbetong över hela golvet.
5. När det går att gå på golvet är det dags för glättning. Här var vi lite sena men resultatet blev bra nog för höns...
 

RSS 2.0