Garaget tar form- takstolar.

En bra början är att planera för var man ska ha sitt material och se till att bygga en bra arbetsplats när man bygger. Mycket tid gick åt vid förra bygget för att hämta material och gå iväg för att mäta. Nu har vi allt nära. Spik och verktyg kan förvaras på kortlingarna. En tillfällig sarg ser til att de inte skakar ner i backen när man spikar på andra sidan väggen. För att få plats med längre virke gjorde vi ett tillfälligt extrarum genom att låta dörrarna vara öppna, lägga ett tak ovanpå och dreva med presenning gjord av de sparade storsäckarna som det varit lecasten i. Dörren är en branddörr som senare ska vara inne i huset. Torra handskar är skönt. Över vedspisen är det fixat tills nästa arbetsdag.
Nästa steg i bygget blev att riva bort det gamla spåntaket. Det är förvånande hur fint det ser ut under trots att huset saknat skydd i nocken och många takpannor var knäckta. Från mossa till fint virke. Det mesta som var under spåntaket var så fint att vi drog ur en hink med spik för att använda brädorna igen.
Nu har vi kommit så långt att vi kan börja "skissa" med takstolarna. Vi lyckades häva och släpa upp dom på taket. Sedan fick de gamla takbjälkarna kapas för att ge plats. Inget på det här huset är rakt eller vinkelrätt så det blir till att kompromissa och flytta fram och tillbaka tills det ser bra ut för ögat. Sedan får man kryssmäta och se hur snett taket ska byggas för att det ska gå att lägga på takplåt så att det ser rakt ut.
 

Traktorgarage: Tillbyggnadens bottenstomme färdig.


Nu har garagets norrvägg fått asfaboard. Nästa steg blev att bygga tillbyggnadens stomme. Eftersom insidan ska panelas och utsidan ska få asfaboard och klädselbrädor blir vridstyvheten inte lika stark. Garaget står exponerat för vind och därför fälldes snedsträvor in i väggarna. En bärande mellanvägg och en takbjälke i 7"7 virke kommer avlasta takstolarna som byggs i ramverk. Vi försöker bygga så att det är svårt att se om byggnaden är ny eller gammal. Alla synliga detaljer görs därför med gamla återvunna beslag och grovt ohyvlat virke. Förutom asfaboard och spik har vi kommit undan med återbrukat virke i stommen.

RSS 2.0