Våra nya hjälpredor i trädgården är här.

Under våren har vi gått bikurs och samlat på oss material för att komma igång. I helgen slog vi till och nu har vi bin i första kupan. Projektet görs i samarbete med vår granne men kuporna kommer stå hos oss. Utöver kupan i bild ska även en trågkupa göras i ordning. Bina är snälla och vi har inte blivit stuckna.

Spannmålet tittar upp.

 
För en dryg vecka sedan sådde vi in spannmålet och sedan fick vi ett ordentligt regn. I kombination med det varma och soliga vädret är det långa gröna rader i åkern. En bra start. Vallen som såddes har också tagit sig men kanske kan behöva daggiga nätter och något regn för att komma igång på riktigt. Extra spännande att det gått så fort medan man varit bortrest en arbetsvecka.
/Jan

Ogräs och odling i stora landet.

Våren kom sent och har gjort ogräsrensningen till något av en stafett. Så fort ett stycke är färdigrensat är det tid att så nästa gröda. Så här långt har vi hunnit med morötter, palsternacka, majrova, potatis, bondönor, dill, sallad, mangold, rädisa och ärtor. Morötterna och bondbönorna som såddes för tre veckor sen har nu börjat kika upp.
 

Vårprimörer.

Nu är det dax att börja skörda av vårens läckerheter. Det gäller att vara med och plocka sparrisen i tid innan den skjuter i höjden. Det är första året vi skördar. Frösådde för fyra år sedan. Skörden är sparsam men smakfull. Jordärtskocka och rabarber finns i större mängder. Även nässlor och ramslök finns sedan ett par veckor i trädgården.
 

Vallen sådd i ett vips.

 
En sån här gammal såmaskin är bra när man ska så några tusen kvadratmeter upp till någon hektar. Den drivs från hjulet och inne i sålådan är det små borstar som matar ut fröna genom små hål eller slitsar. Sålådan är bred så det går fort att avverka stora ytor. Det var lite kruxigt att få till en bra såmängd eftersom vi sår in en blandning av gräs och klöver. Förr visste man att stora hjul är bra på mjuk och ojämn mark. Om maskinen fungerar som den ska kan man även koppla in och ur mekaniken med en spak på ena handtaget. Underredet kommer från grannen och sålådan från oss så det passar inte ihop så bra. Då får man improvisiera och sätta dit en tving som kedjesträckare. På sista bilden är sålådan i transportläge så det blir lättare att ta sig fram.

Vårgödsling i sista stund.

För att öka effektiviteten kör vi med dubbla släp. Tre turer fick räcka till årets spannmålsåker. Vi har ingen traktor med lastare men det går bra att lasta för hand också. Vi skrapar ut gödslet på åkern med hjälp av traktor. Sen ska det plöjas och harvas. Vi får se vad vi får för tusenkornsvikt i år.

Lugn och ro i hönsgården.

Det behövs alltid föryngring i hönsgården. Det innebär att man får ett överskott av tuppar. När de blir allt för testosteronstinna börjar de kivas och vara på hönorna med allt för stort våld. Då är det dax för kubben och hemmaslakt. Än har inte Jan rutinen inne men det går bättre för varje gång. Grannen blev glatt överaskad när hon fick två tuppar till nästa soppkok.

RSS 2.0