Liten video när kycklingarna äter.


Slamsugning och gödsling.

Vi har slutet system för urin och gråvatten. Först tömmer vi urintankarna. Sedan späder vi med vatten från avloppstanken. Det blir till bra gödsling för vallen. Slamsugaren är tekniskt färdigkonstruerad. Nytt för i år är kamlockkopplingar till slangarna och ny smörjanordning för pumpen. En del delar och gummislangar kommer från försvarets tankanläggning för flygplan. Filterburken har modifierats en aning för att fungera som oljeavskiljare och ljuddämpare. Även tömningen har fått bättre flöde. Kvarstår lite färg.

Antik halmpress räddad från skrotdöden.

 
I annonser kan man ibland se saker i bakgrunden av objektet som är till salu. Bara gillade denna maskin och frågade vad det var och ifall den var till salu. Det är en halmpress som man ställer i tandem med en stationär tröska. Efter lite städning av maskinen kom det fram att den binder balarna med ett snöre. Hållaren till snöret är den röda lådan mellan hjulen. Pressen är tillverkad av Ysta maskiner och redskap, sannolikt på 1930-talet eller tidigare. Några tillbehör hade hamnat i elden men är såpass oskadda att de går att kopiera. På bild tre är låsanordningen för hjulen. Maskinen var väldigt tung och fick lastas på med en traktorgrävare i tandem med lastbilens kran. Hemma backade jag intill en klippa som fick agera lastbrygga.
/Jan

Sextal i kläckning.

Smulan har blivit hönsmamma. I 21 dagar har hon ruvat sex ägg. Vi har varit oroliga över hennes långa rundor i hönsgården men hon hade full koll. I dag kläcktes alla. Vi kan inte visa dom på bild samtidigt men här är två små krabater innan de slank ner i tryggheten. Den första tiden är det viktigt med värmen från mamman och de andra fyra har krypit in under hennes fjäderdräkt.

Än är läget under kontroll.

Årets vall gav en riktigt god skörd och vi har äntligen börjat ersätta fiberdukarna med grästäck. Ärtorna har fått stöd av grenar från en avverkad gran. Nu hoppas vi på mycket regn över midsommarhelgen. Majsen måste planteras ut men helst inte i sol.

Utflykt till Polarcentrum.

 
I lördags var vi på sightseeingrunda med Anna som var på besök. Hon kommer från kallare trakter och vi tyckte det kunde passa bra med en tur till Polarcentrum i Gränna. Väl värt ett besök. Mycket fakta och föremål med tonvikt på Anrées expedition och bäst av allt: Möjlighet att posera i isbjörnsdräkt! Vi hann också med en tur till Tegnértornet och Brahehus. Utsikten från detta lustslott imponerar än idag.

Full fart framåt i grönsaksodlingen.

Mycket ogräsrensning blir det. De sista två veckorna har varit perfekta för grönsaksodling. Lagom mycket regn och däremellan varma soldagar. Vi har startat förodlingen av majs i växthuset. Det ger dem en bra start innan vi flyttar ut dem i landet. Morötterna har gallrats en första gång och potatisen kupats. Vi har planterat ut purjolök och kålplantor. Sått bönor och rödbetor och satt all sättlök (5kg!). Pumpor och gurkor är klara för utplantering och nästa på tur ut i landet.
 

Mönsterstickning.

Så här snygg blev Jan i en nystickad fiskartröja med mönster från Färöarna. Färgsättningen är väl mer åt det finska eller baltiska hållet.
 

Gräset ÄR grönare på andra sidan.

Pumbas är en effektiv bökare och sommarhagen började redan likna en öken. Grisarna har trånat efter gräset på andra sidan stänglet och vi bestämde oss för att utöka hagen. Pumba var snabbt igenom det nya grindhålet medan Hamlet inte riktigt vågade lita på att man faktiskt kunde gå igenom stängslet. Snart kunde han dock inte låta bli härligheterna på andra sidan och båda har nu ätit tills de somnade.
 

RSS 2.0