Månadens containerfynd.

För några veckor sedan såg jag en lastväxlarbinge med en hel lantgård i. En T- serie Volvotraktor, slåtteraggregat, en massa skrot och de här två harvarna. Efter lite forskning gav jag ägaren ett par hundra för båda två. Synd att sånt här går till skrot, tycker jag. Den högra är ganska vanlig. Den med hjul kanske ovanligare och låg under en kökspanna som nog vägde ett par hundra kilo. Med hjälp av reglar och grov ståltråd lyckades jag lyfta den såpass att harven gick att få ut. Den var ganska manglad och hjulen är nu hjälpligt rätade. Om någon har en fjäderpinne liggandes så blev jag glad. En är av. Sen vore det kul att veta vad det är för tillverkare. Det sitter ett litet märke på reglaget men svårt att tyda.
/Jan
 

Grisar på sommarbete.


I helgen har vi snickrat ihop en sommarhage till Hamlet och Pumba. Det återstår att se hur rymningssäker den är. Det blev en glad promenad dit med mycket att äta på vägen. Väl framme väntade himlariket. Kirskål överallt! Husse hade dock begränsat festen lite med hjälp av grästrimmer. Vi vill ju inte spränga våra små. Efter att ha ätit i en evighet har de nu rullat in i sin nya hydda.
 

Tre små knattar.

I morse när Lisa kom ut i hönshuset hade tre små kycklingar kläckts inne hos Pinglan. Två små gula och en liten svart. Hon hade tre ägg till men av dom blir det troligtvis inget. Nu har hon fullt upp att ta hand om de små som måste lära sig äta, dricka och dessutom hållas varma av sin mamma.

Struttu och Loranga tar en långpromenad.

I går kväll tog våra modigaste fåglar en promenad bort till vårt boningshus och tillbaka. Sen gick Loranga in till grisarna och sa hej där. Ladan är också kul att strutta runt i. Under tiden som jag försökte få in Loranga i hönsgården för att inte köra över henne med slaghacken hade Struttu tagit en promenad till baksidan på ladan. Efter att ha lockat på henne gick hon snällt in.
/Jan
 

Välkommet regn.

Marken har känts torr ner till berget. Den sista veckan har vi dock fått lite välkommet regn så att växterna och marken får en ordentlig blöta. Vi har också utrustat vår vattensamlingsrigg med PEM- slang så att vi har en vattenkastare för att fylla vattenkannor och en slang som går till ett kluster med IBC- tankar så att vi enkelt kan spara upp till åtta kubikmeter vatten.
/Jan
Ps: På bilden har jag inte stöttat kopplingarna tillräckligt. Det ledde i helgen 21:a maj till att en av kopplingarna hade sträckts förbi gränsen och spruckit. Plast kallflyter. Det kan se bra ut till en början men efter en viss tid vissnar den under belastning.

Påfyllning i vedboden.

Helgens regn gav tillfälle för lite inomhusjobb. Gräset växer så det knakar och snart behöver vi kärran som veden ligger i. För att stapla veden behövdes ett fack till. Jan svängde ihop det under helgen.

Tre äggsjuka hönor.

De här tre tokpullorna ligger och ruvar i samma rede. Inte har de några ägg under sig heller. Molntuss, Smulan och Ringduva. I morse låg även Snöboll därinne. Då är det riktigt trångt. Pinglan däremot har varit smart nog att inta ruvredet som vi gjorde iordning tidigare i vår. I början av Juni får vi se om det kommer några dunbollar.

Ett titthål in i golvet.

I helgen tog vi bort linoleummattorna och tog upp ett hål i stora rummet för att försöka bilda oss en uppfattning av hur omfattande skadorna är. Bjälkarna ligger med ca C-C 600mm. Mycket röta. Trossbotten har ramlat igenom. Det blir nog till att byta golv i åtminstone en fjärdedel av rummet. Bidragande anledning är att gården varit övergiven i åtminstone tjugo år och marken har därför vuxit upp på huset. Har ni gamla hus är det därför högsta prioritet att få bort och få torrt, något vi som en god gärning påbörjade redan innan vi förvärvat gården (med ägarens tillstånd). Förhoppningsvis har syllen klarat sig. Vi har också börjat planera för sommarens byggprojekt som närmar sig med stormsteg.

Årets första bad.

Idag blev det riktigt varmt i solen. Lisa tog fram sin solhatt. Hamlet och Pumba svalkade sig i en lerpöl som kanske borde ha gjorts lite större. Nu fick dom turas om.

Slamsugaren provkörd (Brunnen del IV).


Vad gör man med en numera förstärkt gammal ackumulatortank, ett chassie till en Moteskaspruta och en gammal VP-74? Vi behövde en slamsugare för att rensa brunnen och till att tömma vår gråvattentank så jag bestämde mig för att bygga en. Det kostade några tusen men det är intjänat på några användningar. Eftersom det var osäkert om pumpen skulle mäkta med gjordes första provkörningen med elektrisk drivning. Tanken är att traktorn ska stå för kraften på nästa version. För att få dit en vacuummätare (laddtrycksmätare till bil) fick jag svarva en liten slangnippel och löda fast den på en större (bild 1). Jag har ingen svarv men en fil och borrmaskin gör man mycket med. Enligt mina beräkningar skulle pumpen ta ner trycket på fem minuter och det gjorde den. Då kunde man dra slutsatsen att den är i bra skick. 50% vacuum räcker till att suga från fem meter och det var på vippen att det räckte till för brunnens djup. Upp kom en massa svart slam och träbitar som luktade apa. Vi avslutade med att spola en halv kubik och suga upp det också.
/Jan

Stängslad potatis.

En perfekt helg för trädgårdsarbete. Jan tycker rost är vackert och han har en tendens att samla på sig skrot. Trodde aldrig att de här fula plåtarna skulle komma till användning. Nu är de på plats i landet. Så småningom kommer de förhoppningsvis att döljas av våra grödor. På bild 2 begrundar Lisa de nydragna potatisfårorna. Hönsen sparkar sönder dem i sin jakt på mask och godsaker. Sedan fick dom gå in. Dax att sätta potatis. Också dax att få igång elstängsel. Vi flyttade aggregatet och utökade inhängaden för att slippa vildsvin i spannmålet denna sommar.
Inte riktigt klart men en bra bit på väg. Jan jobbar på med stolparna.

RSS 2.0