Grovplanering av trädgården och odlingarna.


Idag har vi pysslat med att få till en trädgårdsplan i datorn. I verkligheten kommer detta innebära stora insatser med spaden. Får se hur mycket vi hinner i sommar. Vi vill ju gärna starta allt på en gång. I denna plan ingår bland annat en lund för bin, hönsgård, bärodling, köksträdgård, odlingsland, hamlingsträd och växthus samt betes/ slåttermark. All mark är inte planerad och saker lär ändra sig med tiden.
 
I öster är marken delvis vattensjuk och karaktäriseras av stora tuvor och stenar. Här har vi vårt traktorgarage och en vattenkälla, som behöver bli mer tillgänglig.

Centralt i trädgården finns vår blivande köksträdgård, jordkällare och en del fruktträd. Vi kan gärna tänka oss fler fruktträd i framtiden. Absolut gråpäron även om det tar lång tid innan detta bär frukt.

Utmed den södra tomtgränsen finns igenväxt åkermark som vi gärna vill utnyttja för grönsaksodling. Vi tänker oss också att anlägga våra växthus här. En idé som känns inspirerande är att bygga ett växthus integrerat med berget för att få värmen/kylan från detta att moderera klimatet i växthuset.
 
Tanken med dikesbågarna i väster är att plantera växter som kompletterar trädgårdens blomningsperioder för att gynna bin och pollinerare under hela säsongen. Marken runt omkring kan senare på året användas som betesmark och träden till hamling. Bågarna skapar väderskydd och kan därigenom höja växtzonen.
 
I norr finns gammal vall, som eventuellt går att använda till odling av potatis och rotfrukter. Vi har också ett skogsbevuxet berg, med mycket vildhallon och smultron på sommaren.
 
 

Kommentarer
Postat av: Cajsen

Nyss hemkommen från Istanbul kan jag inte låta bli att associera till Ottomanska rikets sultaner och deras i likhet med era storvulna framtidsplaner vad gäller utnyttjandet av fastighetens potential.

2013-02-24 @ 14:25:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0