Skörda och förvara.

 
Att skörda grönsaker för ett helt år tar sin tid. Vi har haft många fina höstveckor och en extra vacker söndag hade vi Cajsen och Jolin på besök som hjälpte till med potatisskörden. Det har gått två veckor sedan dess och nu är samtliga rotfrukter i säkert förvar i källaren. Först görs en rengöring och sortering av allt. Skadade eller angripna rötter ska ätas först. Efter att ha testat oss fram två vintrar vet vi att morötter inte behöver förvaras i fuktig sand för att hålla sig fina. I år har jag byggt nya stapelbara lådor med hönsnätsbotten till rovor och betor och morötter. Potatisen har vi i stora säckar som placerats i större trälådor.
 
När jag säljer grönsaker på torget förvånas jag ofta hur kunderna gärna vill frysa sina bär och grönsaker. Även sådant som inte behöver frysas som till exempel squash. Om pumpa förvaras torrt och svalt kan man äta av den hela hösten. Vi producerar inte tillräckligt med el för att kunna driva en frysbox. Vi förlitar oss på gamla metoder och det fungerar bra. Inkokning (hermetisk konservering) hoppar vi dock över i år. Det tar mycket tid och mycket energi går åt samt att några burkar alltid misslyckas. Vår viktigaste proteinkälla är bondbönor som vi mjölksyrar eller torkar i ollor.
 
Tre små kom ihåg:
Mjölksyrning- 25g salt per liter vatten.
Surkål- En matsked salt per kilo kål.
Inläggning- En liter 6%ig ättika, 3dl socker, 3msk salt.
/Lisa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0