Locket på!

 
 
Nu har vi äntligen börjat lägga råspont på jordkällaren. Vi fyller även enorma mängder kutterspån till isoleringen som ligger mellan yttertaket och valvet. Vi räknar med en åtgång på 700 kg. Snart är hösten här och vi börjar bli stressade med bygget. Temperaturen i källaren ska ju ner till sex grader innan vi kan bärga skörden.

Åtvidaberg X3.


Att vi inte gjort några inlägg på ett tag beror på att vi har haft bråda dagar med ett åtagande i Åtvidaberg. I tidsoptimistisk övertro bedömde Jan att det skulle ta en dag att hämta 150 kvadratmeter trädgårdsplattor. En grov felbedömning gjorde att vi bara lastade ca 5 ton första lasset på lördagen. På söndagen ville vi få med oss resten och lastade fullt lass (8,5 ton). På grund av punktering och ihärdigt regn som gjort gårdsplan mjuk körde vi för fjärde gången fast lastbilen på gårdsplan. Vi fick lov att lasta av allt innan vi drog loss bilen med traktorn. (Ibland sitter hjulbultarna så hårt att lyftkranen kommer väl till pass). Lördagen därpå var alla plattor hemma efter soppatorsk i Stora Åby. En bonde hjälpte snällt med diesel. Så var även den dagen förbrukad.
 

Sakta växer en ny dörr fram.

I Lisas gömmor hittade jag ramsågad tätvuxen furu som troligtvis är återvunna golvplank. För att återskapa en antik känsla på dörren handhyvlas fjäder och not. Sedan grovhyvlar jag ena sidan. Som avslutning en profilering med gammal trähyvel. Det tar tid men mer levande och med mer genuin känsla än maskinprofilerat virke.
/Jan
 

Multipurposesolrosor.

Så här på kvällen har alla solrosor vänt sig åt öster med längtan efter morgonsolen. De är inte bara vackra utan skyddar mot vind och ger stöd till våra rosenbönor. Dessutom förbättras jordstrukturen genom att rötterna luckrar och organiskt material tillförs efter säsongen. Pollinerare har fullt upp i dessa giganter. Vi hoppas på mycket frön till fåglar och till nästa års utsäde.

Formen riven.

 
Härlig atmosfär i vår jordkällare. Just nu skiner solen genom skyddsplasten som i Las Vegas men snart är här mörkt som natten. Lite jobb har vi kvar. Masoniten sitter som berg på sina ställen. Annars är vi mycket nöjda och plastningen känns betryggande. Innan temperaturen i källaren sjunker ska vi passa på att foga mellan stenarna. Sen prioriteras takbygge, dörrar och isolering.
 

Safta sylta konservera!

Nu är rätta tiden att fylla skafferiet! Förutom blåbärssylt har vi knåpat ihop en lyckad blandning av röda krusbär, röda vinbär och hallon. Lite experiment med att få fast konsistens på sylten görs med omogna äpplen. Druvgurkorna mognar eftersom och vi lägger in i ättika. Här kryddade med indiankrasse och pepparrot. En stor miss av Lisa (som inte märkte sina fröer ordentligt) gjorde att det blev palsternacka av dillen...

Halvvägs med jordkällaren?

Vi lovar att snart blogga lite mer om odlingarna där det växer så det knakar, men just nu är det jordkällaren som gäller. Vi har plastat klart hela valvet förutom förstärkningarna som plastas ovanpå halverad rörisolering. Hammarbanden är färdiga. Vi har lagt dem på plats och sedan fört in murbruk mellan muren och bjälken med hjälp av murarslev. När bruket torkat satte vi dit syllpapp för säkerhets skull.
Det har tagit mycket tid att renovera de takbjälkar som kunde räddas från det ursprungliga taket. Sex kompletta takstolar är nu på plats med förstärkningsbjälkar som får stöd med träblock rakt ner i grundmuren. Vi ska lägga torvtak och bygger därför så robust som möjligt. Takbjälklaget ska skydda valvet från belastning. En del av takets vikt läggs på innermuren för att stabilisera denna. Mycket passning och mätning blir det. Alla bjälkar har tagits av och på samt burits fram och tillbaka till verkstaden ett antal gånger.
Dagens tips:
Tips 1: Ibland stöter man emot något hårt så att spikarna vill kröka sig. Då kan man ta en ordentlig hovtång och nypa tag om spiken. Då får man oftast i spiken utan att den böjer sig.
Tips 2: För att få bra passning i skarvarna kan man klämma ihop arbetsstyckena med en skruvtving och sedan såga i snitten. En fogsvans har väl dålig skränkning men det går. Repetera tills passningen är fullgod.

RSS 2.0