Halvvägs med jordkällaren?

Vi lovar att snart blogga lite mer om odlingarna där det växer så det knakar, men just nu är det jordkällaren som gäller. Vi har plastat klart hela valvet förutom förstärkningarna som plastas ovanpå halverad rörisolering. Hammarbanden är färdiga. Vi har lagt dem på plats och sedan fört in murbruk mellan muren och bjälken med hjälp av murarslev. När bruket torkat satte vi dit syllpapp för säkerhets skull.
Det har tagit mycket tid att renovera de takbjälkar som kunde räddas från det ursprungliga taket. Sex kompletta takstolar är nu på plats med förstärkningsbjälkar som får stöd med träblock rakt ner i grundmuren. Vi ska lägga torvtak och bygger därför så robust som möjligt. Takbjälklaget ska skydda valvet från belastning. En del av takets vikt läggs på innermuren för att stabilisera denna. Mycket passning och mätning blir det. Alla bjälkar har tagits av och på samt burits fram och tillbaka till verkstaden ett antal gånger.
Dagens tips:
Tips 1: Ibland stöter man emot något hårt så att spikarna vill kröka sig. Då kan man ta en ordentlig hovtång och nypa tag om spiken. Då får man oftast i spiken utan att den böjer sig.
Tips 2: För att få bra passning i skarvarna kan man klämma ihop arbetsstyckena med en skruvtving och sedan såga i snitten. En fogsvans har väl dålig skränkning men det går. Repetera tills passningen är fullgod.

Kommentarer
Postat av: juha

Vilka härliga odlingar .. blir kul att hälsa på .. ni kämpar gött

2013-08-05 @ 10:27:10
Postat av: Klas

Oj vad ni sliter! ser proffsigt ut.
/Klas

2013-08-09 @ 20:04:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0