Jordkällaren får nytt valv.



Nu återstår bara några få stenar på grundmurens hörn. Vi har gjutit de sista stabiliserande lecablocken och fyllt väggarna med lecasten. På grund av att ett murat valv skulle bli allt för tungt på innermuren har vi beslutat att göra innertaket av polyesterplast.
 
Oavsett materialval behövs formar. Ska man plasta måste formen vara tillverkad med precision för att det inte ska rinna igenom. Dessutom ska allt vara skruvat så man kan nå skruvarna. Det gäller att tänka till. Allt ska ju rivas inifrån! För att nå ända in på valvbågens mitt har vi spänt fast takbjälken med spännband och spett nerslagna djupt i backen. Sen kan vi lugnt klättra på stegen. När man plastar måste temperaturen vara mellan 18-20 grader annars härdar det för fort. Vi lägger i tre lager för att få en bra styrka. Vädret har begränsat oss till att jobba sena kvällar och in i natten och vi ligger efter med resten av bygget. Nu börjar vi bli ordentligt slitna då ingen av oss är kvällsmänniskor.
 
Nästa steg blir att bygga ett tak över valvet. Allt Norrlandssågat material ligger och väntar i ladan. Vindskivorna är 250mm breda och vi ser fram mot att se dem på plats. Tyvärr finns inte riktigt tätvuxet att frambringa. Vi har sågat fem kompletta takstolar och behöver två till. När man ska längssåga är det bra att ta fram snabbsvansen som har bra avverkning. (Bilden i mitten).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0